Cei ce cred ca diversitatea ar intari de la sine forta civica a unei comunitati o sa se simta foarte incomodati de datele unui studiu masiv condus de Robert Putnam, publicat in vara asta.

Imaginea este deprimanta: dezolare civica ce afecteaza si legaturile sociale si participarea politica in comunitatile eterogene. Cu cat diversitatea intr-o comunitate este mai mare cu atat forta civica se diminueaza, participarea la vot scade, tot mai putini membri se ofera voluntari in proiecte ale comunitatii sau fac opere de caritate.

In comunitatile cu grad mare de diversitate, increderea vecinilor unul in altul este la jumatate fata de comunitatile omogene. Nu numai relatiile de la nivelul unei comunitati sufera, ci si relatiile sociale din interiorul unui grup etnic.

Adica, problema se deplaseaza de la conflictul etnic sau rasial, la ceea ce se intampla in interiorul unui grup din acea comunitate: incredere scazuta intre membrii grupului, altruism diminuat, mai putini prieteni.

Membrii grupului se izoleaza unul fata de altul, se retrag in sine, ca “o broasca testoasa”.

Concluziile sunt surprinzator de negative si autorul lui a avut destule temeri inainte de a-l publica. Este cel mai amplu studiu facut vreodata pe tema angajamentului civic, realizat de-a lungul a cinci ani, in cadrul caruia au fost luate peste 30 000 de interviuri detaliate, in 41 de comunitati eterogene din America.

Robert Putnam este unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori in stiintele politice. In romaneste, i-a aparut “Ce este democratia?”, la Polirom, in 2001.

Nu stiu cum ar trebui luate argumentele lui Putnam, pentru Romania. As spune doar ca diversitatea nu este un dat prost administrat, ci o provocare deloc confortabila.

Analiza lui Putnam asupra cercetarii se poate descarca de aici

Vezi si: http://www.boston.com/news/globe/ideas/articles/2007/08/05/the_downside_of_diversity/?page=full

Dezbate pe blogul lui Merlin