"Dupa un an de la infiintarea noii entitati, vor fi listate pe bursa pachete minoritare, iar dupa doi-trei ani, actionari majoritari vor deveni privatii, statul urmand sa detina un pachet minoritar, dar isi va pastra rolul decizional in aceasta entitate", a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor (MEF).

Acesta a precizat ca prin infiintarea companiei va fi realizat si mixul energetic intre producatori, ceea ce va putea asigura un pret competitiv al energiei si va avea rol in asigurarea alimentarii cu electricitate.

Tot ieri, Vosganian a declarat ca MEF va elabora, in termen de 30 de zile, un proiect de hotarare de Guvern privind infiintarea Companiei Energetice Nationale. In aceasta perioada, va fi realizata o analiza in care vor intra toti producatorii de energie, urmand ca apoi sa fie selectati numai unii dintre ei.

Ministrul a adaugat ca producatorii care nu vor intra in componenta noii entitati vor fi privatizati. Spre exemplu, din cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari si Craiova, numai unul va intra in noua companie nationala, celelalte urmand sa fie vandute catre investitori privati.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a confirmat, miercuri, intentia Guvernului de a infiinta o noua companie in sectorul energiei electrice, care sa regrupeze societati din domeniul productiei si distributiei inca neprivatizate si care sa investeasca atat pe plan intern, cat si in regiune.

Un articol de Senica Micu

Integral in Business Standard