Intre 13 septembrie si 11 octombrie 2007, Institutul Cultural Roman din Paris gazduieste expozitia Isidore Isou. Nascut la Botosani in 1925, stabilit la Paris in 1945 si decedat luna trecuta, Isou este fondatorul letrismului, curent literar care promoveaza o poezie bazata pe expresivitatea sunetelor imbinate arbitrar, si al creaticii, teorie potrivit careia esenta umanului este creativitatea.

Poet, romancier, dramaturg, cineast, compozitor, sculptor, fotograf, autor de tratate de teologie sau drept, Isou este o personalitate enciclopedica, polemica si controversata a neo-avangardei celei de a doua jumatati a secolului XX.

Expozitia cuprinde colectia privata a plasticianului Francois Poyet, el insusi membru al grupului letrist, adica aproximativ treizeci de tablouri, la care se adauga guase, gravuri, carti, reviste, scrisori si fotografii, informeaza ICR.

Conceputa ca o intoarcere simbolica in spatiul cultural romanesc a lui Isou, manifestarea este un omagiu postum adus acestui marginal apreciat de Breton sau Tzara. Pana in prezent, din opera lui Isou a fost tradus doar romanul Adorabila romanca (editura EST).

Cu ocazia vernisajului, filosoful si criticul de arta Frederic Acquaviva va conferentia despre importanta operei lui Isou. Expozitia este insotita de un catalog.