Constructiile au generat 6,4% din produsul intern brut (PIB) in primul semestru al acestui an, potrivit datelor prezentate ieri de Institutul National de Statistica (INS).

Contributia constructiilor creste de la un an la altul. In primul semestru al anului trecut, constructiile au facut 5,3% din PIB-ul Romaniei.

Potrivit ultimelor estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), constructiile vor genera in acest an 7,9% din PIB, iar anii urmatori contributia acestora va fi si mai importanta.

In 2009 aceasta industrie urmeaza sa „tina” circa 9a din PIB, pentru ca in 2011 sa ajunga la circa 10a, iar aceasta in conditiile in care, de la un an la celalalt, PIB-ul urmeaza sa avanseze cu rate cuprinse intre 5,7%-6,5%.

PIB a urcat in primul semestru al acestui an, fata de perioada similara din 2006, cu 5,8% in termeni reali, fata de 7,4% in perioada similara din 2006, valoarea PIB, in preturi curente, fiind de 155,244 miliarde de lei.

„In pofida dificultatilor provocate de seceta, rata de crestere a PIB nu numai ca se mentine, dar se plaseaza printre cele mai ridicate din Europa”, a declarat presedintele INS, Vergil Voineagu. Acesta a afirmat ca, in acest an, cresterea economica de 6,5%, prognozata de CNP, ar putea fi atinsa.

Cea mai importanta pondere la formarea PIB, de 51,4%, au avut-o in prima jumatate a anului serviciile, pe locurile urmatoare fiind industria, cu 27,1%, si impozitele, cu 11,4%.

integral in EvZ