Producatorii romani de mobila spun ca perioada septembrie-decembrie este cea mai buna din an pentru vanzarile de astfel de bunuri. Poate si de aceea, de cativa ani buni, tot la inceputul toamnei se fac si anunturile de scumpire a mobilei.

Consumatorii care se inscriu

in aceste tipare mai pot insa beneficia de mobila la preturi mai mici daca viziteaza Targul de Mobila ce se desfasoara in aceste zile la Romexpo si la care au venit peste 550 de firme din 17 tari.

Sunt foarte multi expozanti care isi vor vinde produsele aduse in stand in ultima zi a targului - duminica, 9 septembrie 2007, dar cei interesati trebuie sa se grabeasca, pentru ca majoritatea au fost deja rezervate de cumparatorii care stiu ca aici se pot obtine reduceri importante de pret, ce deriva in primul rand din lipsa adaosului de magazin - in jur de 30%, la care se mai adauga si promotiile speciale facute de expozanti pe perioada targului.

PAL-ul brut s-a scumpit cu 30%

Dupa aceea, lucrurile se vor nuanta. Sunt inca producatori care spun ca vor incerca sa pastreze pretul actual pana la sfarsitul anului, dar dupa aceea nu se stie ce va mai fi. "Intentionam sa mentinem pretul actual, dar factorul decisiv il va constitui evolutia preturilor la materiile prime din productia interna, spune Dragos Chitic, de la Tehnoprod din Piatra Neamt.

Deja, pe parcursul acestui an, cheresteaua s-a scumpit cu 6%, iar PAL-ul brut cu 30%. La acestea se adauga scaderea euro care ne-a afectat profitul, iar acum simtim tot mai pregnant presiunea de majorare a salariilor. Le-am majorat, in medie cu 20%, astfel incat venitul minim net este de 700 RON, iar un tapiter experimentat poate castiga si 1.500 lei.

Inregistram chiar si intoarcerea din Spania sau Italia a unor muncitori calificati si speram ca fenomenul sa ia amploare daca vom ajunge sa putem oferi un venit de pana la 60% din cat se castiga dincolo. Ar fi suficient, o data ce traiul in tara este mai ieftin si nici nu se va mai pune problema chiriei." Alti producatori anunta insa ferm cresterile de preturi.

"Am scumpit mobila chiar de azi, cu 8-10%, a spus Todorut Alin, de la Bellinea, din Zalau. Dar, daca avem in vedere evolutia cursului de schimb din ultimele luni, cu aplicarea acestei majorari nu facem decat sa revenim la veniturile pe care le incasam la inceputul anului."

integral in Romania Libera