Motivul alegerii: lansarea noii game iPod, reducerile de pret pentru iPhone, creditarea fiecarui client iPhone cu 100 de dolari care, cumulat, au dus la scaderea cotatiei cu 4,85% in aceasta saptamana. Analiza tehnica ne indica o posibila continuare a scaderii, dar si nivelurile de suport ale cotatiei.

Steve Jobs a lansat noua gama iPod Touch, cu capabilitati wireless, a redus cu 200 de dolari pretul pentru terminalele iPhone cu memorie de 8GB, a anuntat incetarea productiei celor cu memorie de 4GB si ca va face “cadou” 100 de dolari fiecarui client existent de iPhone.

Suficiente motive pentru ca investitorii sa considere ca deciziile luate, desi pe placul consumatorilor, vor putea afecta veniturile viitoare ale companiei. Sigur, numarul de terminale vandute va fi in crestere datorita pretului mai accesibil la terminale, dar este posibil ca veniturile sa nu creasca pe masura.

Cu alte cuvinte, NT2 x P2 ar putea fi mai mic decat NT1 x P1, unde NT este numarul de terminale, P este pretul, iar 1 si 2 valorile de dinainte, respectiv de dupa schimbarea politicii de marketing.

Ca urmare, actiunile Apple au scazut in aceasta saptamana 4,85% la 131,77 dolari, “ajutate” fiind si de scaderea generalizata a burselor.

Integral pe blogul lui Liviu Moldovan