Primul-ministru britanic, Gordon Brown, a declarat ca va cere Uniunii Europene sa actioneze si sa ceara producatorilor sa inlature aditivii precum tartrazina sau galben de chinolina din alimente, folosite in multe produse „apreciate” de copii, potrivit publicatiei „The Times”.

Un studiu aparut la sfarsitul saptamanii trecute, facut pe 300 de copii britanici, a aratat ca aditivi comuni (benzoatul de sodiu, combinat cu anumiti coloranti cum ar fi galben de chinolina ori rosu Ponceau) folositi in sucuri, inghetata sau bomboane cauzeaza hiperactivitate copiilor.

Studiul, realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Southampton, a fost publicat in „The Lancet”. „Astfel de E-uri se gasesc in sucuri carbogazoase, dar si naturale, anumite bomboane, produse de patiserie, snackuri, chipsuri.

In multe cazuri, pe produs nu scrie ca are in compozitie E-uri, ci sunt folosite denumirile lor (galben de chinolina, tartrazina), care pot induce in eroare”, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Copiii hiperactivi pot suferi de tulburari de comportament (nu se pot concentra), dar pot avea si probleme cu memoria.