Vanzarea Petromservice SA, societatea sindicalistilor din Petrom, in spatele careia se afla Sorin Ovidiu Vintu, a intrat pe ultima suta de metri, contractul urmand a fi incheiat in urmatoarele saptamani.

Cumparatorul este Petrom SA, cea mai mare companie de petrol si gaze din Romania, detinuta de concernul austriac OMV. Pentru prima data de la inceputul negocierilor, Petrom SA a recunoscut oficial pentru EVZ ca intentioneaza sa preia firma controlata oficial de Liviu Luca si neoficial de Sorin Ovidiu Vintu.

Surse din ambele companii implicate in tranzactie ne-au declarat ca negocierea a fost purtata in ultimele luni la Bucuresti si Viena, iar contractul va fi semnat, cel mai probabil, la cateva zile dupa 18 septembrie.

In aceasta zi este programata atat sedinta Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a Petromservice, cat si Consiliul de Supraveghere al Petrom.

Aceleasi surse sustin ca suma pentru care se va parafa vanzarea Petromservice va fi de maximum 350 de milioane de euro. EVZ a scris inca din luna mai despre negocierile purtate intre Petrom si Petromservice si despre implicarea lui Sorin Ovidiu Vintu in tratativele dintre cele doua parti.

Oficial si neoficial

Vanzarea companiei sindicalistilor din Petrom, controlata de magnatul Sorin Ovidiu Vintu printr-un off-shore din Cipru, a devenit oficiala pe 5 septembrie, odata cu aparitia anuntului in Monitorul Oficial.

Petromservice SA a publicat atunci o completare a convocatorului sedintelor adunarilor generale ordinare si extraordinare ale actionarilor Petromservice, care include si anuntul privind vanzarea.

Surse apropiate tranzactiei ne-au declarat ca negocierile dintre Petrom si Petromservice au fost finalizate recent. Din partea Petrom, tratativele au fost purtate de un consiliu de negociere din care au facut parte, printre altii, Marian Gheorghe, directorul general al Petrom, si Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general executiv al OMV.

Oficial, Petromservice a fost reprezentat la masa negocierilor de Liviu Luca, liderul sindicalistilor din Petrom, si de Gheorghe Supeala, directorul general al Petromservice si verisorul lui Luca.

Neoficial, lucrurile au stat altfel. Strategul din umbra al tranzactiei a fost afaceristul Sorin Ovidiu Vintu, cel care controleaza de fapt Petromservice, prin intermediul unui off-shore, Elbahold, care detine cel mai important pachet de actiuni in compania sindicalistilor.

Surse apropiate tranzactiei au declarat pentru EVZ ca suma va fi de ordinul sutelor de milioane de euro, dar nu mai mare de 350.

Aceleasi surse sustin ca Petromservice a fost auditat in timpul derularii negocierilor atat la comanda interna a companiei, cat si la cererea Petrom. Desi compania a fost cotata la o suma mai mica de 350 de milioane de euro, vanzarea se va face, cel mai probabil, pentru aceasta suma.

In ultimele luni, in conducerea Petromservice si-au facut aparitia doi reprezentanti ai unor companii de audit: Deloitt Audit SRL, detinuta de Deloitt Central Europe Holdings Ltd (firma membra a Deloitt Touche Tohmatsu in Europa Centrala) si Elite Consulting SA. Cele doua societati de audit si consultanta au oferit servicii si Petrom SA in 2004 si 2005.

Integral in Evz