Un gest laudabil daca tinem cont ca in Romania exista cimitire militare sovietice, turcesti, britanice, franceze etc.

Surpriza mare a venit cand, ca urmare a mai multor insistente, un birocrat de la asociata germana care se ocupa de Cultul eroilor (Volksbund Deutsche Kriegsgr?berf?rsorge) din Kassel i-a spus textual: „Vrei sa te omoare romanii? Cum sa faci la ei un monument pentru soldatii germani?”.

Ei bine, asta este, ne place sau nu ne place, parerea unora despre noi, chiar daca am intrat in Uniunea Europeana. Iar vorba conform careia este bine sa-ti numeri degetele dupa ce dai mana cu un roman face inca cariera pe batranul continent.

De aceea ma bucur ca cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu, cu toate micile disfunctiuni, a fost un succes.

Un succes diplomatico-bisericesc, pentru ca nu-i de ici, de colea, doar cazezi 2.500 de personalitati, sa calculezi totul la secunda. Iar acesti 2.500 de participanti vor povesti poate pe la casele lor ca romanii nu-s un popor la marginea civilizatiei, ca stiu ce inseamna respectul si toleranta religioasa.

Nu ma astept la rezultate concrete in privinta dialogului teologic, dar aceasta intalnire a demostrat ca se poate dialoga, ca nu suntem niste incuiati sau niste barbari extremisti asa cum ne prezinta unii.

Ca ortodoxia romaneasca are resurse si multe de dat acestei Europe, ca avem vigoare fata de opacitatea altor biserici ortodoxe, subjugate de filetism sau presiune politica. Superioritatea ortodoxiei romanesti, singura ortodoxie latina, s-a vazut si la Sibiu.

In timp ce grecii de la Patriarhia Ecumenica se certau cu cei din Biserica Greaca a cui scaun trebuie sa stea mai sus, teologii ortodocsi romani dadeau raspunsuri competente in seminarii, raspundeau doct la intrebarile celorlalte culte, multe prea putin cunoscatoare a Romaniei si a specificului sau.

Inca doua-trei intalniri de acest gen si poate vom mai schimba ceva din imaginea romanului peste hotare.