Utilizatorii Skype sunt supusi unui atac din partea unui nou vierme care se raspandeste prin intermediul functiei chat de telefonie prin internet. Atacul debuteaza in momentul in care utilizatorul primeste un mesaj instant care cuprinde un link de la unul dintre cei din lista de prieteni sau din partea unui utilizator de Skype necunoscut, a spus Villu Arak, un purtator de cuvant al Skype.

Exista cateva versiuni de mesaje care sunt ticluite special pentru a-i pacali pe utilizatori, a scris Arak pe blog-ul Skype.

Link-ul pare sa contina o imagine in format JPEG, dar in momentul in care este accesata determina aparitia ferestrei de run/save din Windows , care ii cere utilizatorului sa accepte sa salveze sau sa ruleze un fisier de tip „.scr”. Fisierul contine, de fapt, un soft malitios, care permite apoi accesarea computerului prin intermediul API (application programming interface). Fisierul malitios a primit numele W32/Ramex.A.

„Utilizatorii ale caror computere sunt infectate cu acest virus vor trimite involuntar un mesaj altor utilizatori, in care li se cere sa faca click pe un link care poate sa le infecteze computerele”, a scris Arak.

Pentru a evita problemele, utilizatorii ar trebui sa nu descarce fisierul. Cel putin doua firme care realizeaza produse de securitate, F-Secure si Kaspersky Lab, si-au actualizat soft-ul pentru a detecta viermele, a scris Arak.

integral in Chip Online