Codul Fiscal va fi modificat in cursul acestei luni, fiind vizate taxa pe valoarea adaugata (TVA), impozitul nerezidentilor si dividendele. Nu vor fi majorate impozite sau taxe, dupa cum a precizat chiar ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Cel mai important aspect vizeaza domeniul panificatiei, unde se are in vedere introducerea unei cote forfetare (fixe), fiind analizate implicatiile unei astfel de decizii in acest domeniu. Cele mai multe modificari vor surveni la capitolul TVA, deoarece se intentioneaza alinierea unor prevederi la directivele europene in domeniu.

Anuntata ca o masura menita sa aduca mai multi bani la buget, eliminarea taxarii inverse la TVA pentru lucrarile de constructii montaj este, de asemenea, pe lista de modificari. Reprezentantii Ministerului de Finante spun ca punerea in practica a unei astfel de masuri s-a dovedit dificila pentru majoritatea companiilor.

Taxarea inversa se mai aplica in cazul deseurilor, livrarilor de cladiri, materialului lemnos si bunurilor si serviciilor prestate de firme aflate in faliment. In cazul taxarii inverse, furnizorul nu scrie pe factura valoarea TVA, ci face mentiunea taxare inversa, iar beneficiarul trece valoarea pe care o evidentiaza ca taxa colectata si deductibila.

Principalele modificari care vor fi aduse Codului Fiscal

eliminarea taxarii inverse in constructii

impozitarea profitului nerezidentilor

introducerea unei cote forfetare in panificatie

incasarea dividendelor trimestrial

integral in Gandul