Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in luna august a acestui an cu 0,86% comparativ cu luna anterioara, iar inflatia anuala s-a accentuat pana la 4,96%, dupa ce in luna iulie a anului in curs, nivelul acesteia s-a situat putin sub 4%, potrivit datelor transmise marti de catre Institutul National de Statistica.

Fata de luna iulie a acestui an, in luna august, cele mai mari cresteri de pret s-au inregistrat la marfurile alimentare (1,7%) si la servicii (1,1%), iar in cadrul acestor categorii cele mai notabile cresteri de pret au fost la oua si la serviciile postale.

Dupa ce in luna iulie a acestui an, inflatia anuala se apropiase de 4%, in luna august nivelul acesteia a crescut cu circa un punct procentual pana la 4,96%. In perioada mentionata, cel mai mult au crescut preturile la marfurile alimentare, cu 1,7%.

Astfel cele mai accentuate scumpiri s-au inregistrat la oua (13,55%), la legume si conserve de legume (3,83%) precum si la paine si produse de panificatie (3,44%).

La categoria servicii, cele mai pronuntate cresteri de preturi au fost la serviciile postale (23,26%), telefon (3,01%) precum si transport aerian (2,85%). La marfurile nealimentare preturile au crescut cu doar 0,1%, cel mai ridicat nivel fiind semnalat la autoturisme si piese de schimb (1,07%).

Amintim ca in luna iulie a acestui an inflatia anuala s-a situat la 3,99%, dupa ce in luna iunie acesta atinsese nivelul de 3,80%. Datele Institutului National e Statistica mai indica faptul ca in primele opt luni ale acestui an, inflatia medie lunara a fost de 0,3%, la acelasi nivel inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Anul trecut, rata inflatiei a fost de 4,87%, incadrandu-se in tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de 5% +/- 1%. Initial, BNR stabilise pentru acest an o tinta a inflatiei de 4% +/- 1%, si a prognozat ca inflatia va fi de 4,7%.

Dupa primul trimestru, banca centrala si-a modificat in scadere prognoza de inflatie, si a estimat un nivel al inflatiei decembrie 2007-decembrie 2006 de 3,7%, in scadere cu aproape un punct procentaul fata de prognozele precedente.

In ultimul raport asupra inflatiei, BNR a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%.