Senatorii au respins marti solicitarea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii privind salarizarea diplomatilor. Parlamentari au dat astfel unda verde pentru marirea salariilor diplomatilor, cu toate ca seful statului a considerat legea drept una “excesiva care creaza drepturi salariale diferite si accentueaza diferentele intre functionari”.

Parlamentarii au respins solicitarea sefului statului cu 46 de voturi pentru, 11 impotriva si trei abtineri.

Legea, considerata “excesiva” de Traian Basescu prevede majorari salariale pentru functiile diplomatice si consulare, cu procente cuprinse intre 85% si 186%, iar pentru functiile de executie, cu procente cuprinse intre 186% si 204%.

Traian Basescu a cerut reexaminarea legii de catre Senat invocand faptul ca actul normativ in cauza genereaza discriminari intre categoriile de functionari publici. Presedintele a aratat ca Guvernul nu a specificat sursele de finantare pentru aceste majorari.

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, prezent la sedinta senatorilor a declarat ca preocuparea pentru sursele de finantare “este binevenita si fireasca”. Cioroianu a explicat ca s-a efectuat o analiza de catre ministerul Economiei si Finantelor prin care au fost identificate sursele de finantare, insa nu a precizat care sunt acestea.

La inceputul saptamanii trecute, in cadrul unei intalniri oficiale cu ambasadorii seful statului a declarat ca desi sustine ideea unor salarii rezonabile, “ambasadorii romani sunt functionari publici si remuneratia lor este in functie de acest statut".

Senatul este prima Camera sesizata in privinta actului normativ, forul decizional fiind Camera Deputatilor. Conform legii, seful statului poate trimite o lege spre examinare, insa daca Parlamentul nu o modifica conform sesizarii facute, presedintele este nevoit sa o promulge.