Deputatii au votat marti accesul liber pentru demnitari la informatile clasificate. Parlamentarii au respins cererea lui Nicolae Vacaroiu - pe atunci presedinte interimar - de a fi reexaminata legea privind regimul informatiilor secrete.

Parlamentul a aprobat un proiect de lege al deputatului PD Costica Canacheu, care da acces liber la informatiile secrete fara ca demnitarii sa mai fie nevoiti sa detina certificate ORNISS.

Respingerea re-examinarii legii a fost votata de 123 de deputati (PSD, PD, PC, UDMR si PRM) si doar 55 de voturi in favoarea modificarii legii(PNL, UDMR si PRM).

Proiectul de lege a fost adoptat de ambele Camere Legislative si permite accesul presedintelui, premierului, ministrilor si parlamentarilor la informatii secrete fara a mai fi nevoie sa detina certificatele ORNISS. La vremea respectiva, Nicoale Vacaroiu, in calitate de presedinte interimar, a refuzat sa promulge legea si a trimis-o din nou Parlamentului pentru a fi modificata.

Administratia Prezidentiala a argumentat, in cererea de reexaminare, ca legea da nastere unor vulnerabilitati importante in sistemul protectiei informatiilor clasificate si nu respecta reglementarile NATO si ale UE.