Departamentul National Anticoruptie ii cere lui Traian Basescu sa avizeze inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase. Surse judiciare au spus pentru HotNews.ro ca ar fi vorba de un al treilea dosar penal, care are legatura insa cu dosarul Zambaccian si se refera la modul in care Nastase a devenit proprietar pe tot imobilul. Initial, s-a produs o confuzie, deoarece DNA nu a oferit detalii.

Astfel, unii au crezut ca e vorba de dosarul Zambaccian, care a fost trimis deja in judecata, dar in cazul caruia Curtea Constitutionala au admis o exeptie de neconstitutionalitate ridicata de avocatii lui Nastase.

Avizul pe care acum il cere DNA la Cotroceni n-are nici o legatura cu dosarul trimis deja in judecata intrucit decizia Curtii Constitutionale dispune doar pentru viitor iar dosarul Zambaccian referitor la presupusa mita primita sub forma unor bunuri din China, a ramas pe rolul instantei.

Va redam integral continutul comunicatului DNA:

"In conformitate cu prevederile art. 12, art. 16 alin. 2 si art. 19 din Legea 115/1999 privind raspunderea ministeriala, republicata, si avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr.

665 din 5 iulie 2007, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie l-a sesizat pe Presedintele Romaniei pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Adrian Nastase ( prim-ministru in perioada 2000-2004), in legatura cu savarsirea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta, instrumentate in dosarul nr. 114/P/2007".

Dosarul Zambaccian II

Acest al treilea dosar in care Adrian Nastase este cercetat se refera tot la o presupusa luare de mita si vizeaza modul in care fostul premier a devenit proprietarul intregului imobil situat in Bucuresti, str. Muzeul Zambaccian, nr. 16 sector 1, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 euro, cu toate dotarile aferente, inclusiv sistemul de supraveghere.

In aceeasi cauza este cercetat si invinuitul Miron Tudor Mitrea pentru infractiunea de luare de mita, vizand contravaloarea lucrarilor executate de trei societati comerciale din municipiul Bacau la un imobil situat in vecinatatea Capitalei, cuantumul lucrarilor fiind de peste 3.500.000.000 ROL. Acest dosar n-a fost inca trimis instantei.

Dar, spre deosebire de primele doua, cand procurorii au putut incepe urmarirea penala fara aviz de la Cotroceni, DNA trebuie sa se supuna acum deciziei Curtii Constitutionale din august 2007, care a decis ca Adrian Nastase trebuie cercetat in baza legii raspunderii ministeriale si nu ca simplu cetatean, deci urmarirea penala nu poate incepe fara un aviz al comisiei speciale de la Cotroceni.

Dosarul Zambaccian I

In primul dosar, asa numitul “dosar Zambaccian” pentru care a si fost trimis deja in judecata la 13 noiembrie 2006, fostul premier este acuzat de luare de mita.

Potrivit DNA, fostul premier ar fi luat mita de la Irina Jianu in scopul de a o mentine in functia de inspector general de stat la ISC si de a o numi in aceasta functie dupa ce institutia a trecut in subordinea Guvernului.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2002-2004, sotii Nastase ar fi introdus in Romania, ilegal, prin intermediul societatii SC Vertcon SA din Bacau, 12 containere cu bunuri achizitionate din China.

Bunurile reprezentau materiale de constructie, obiecte si instalatii sanitare, piese de mobilier, articole electrice si electrocasnice, dar si obiecte de decor si uz casnic pentru dotarea imobilelor situate in Bucuresti, strada Muzeul Zambaccian 16, sector 1 si strada Cristian Tell numarul 15, sector 1, precum si imobilul din comuna Cornu-judetul Prahova. Acest porces are termen in 11 octombrie.

Dosarul „Tamara”

Al doilea dosar pentru care Nastase a fost trimis in 31 mai 2007 in judecata este asa numitul caz „matusa Tamara”. In acest dosar, Nastase este judecat pentru dare de mita iar fostul sef al Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor; Ioan Melinescu, este acuzat de sustragere si distrugere de inscrisuri si luare de mita.

Totul a pornit de la declaratia de avere in care Adrian Nastase raporta o mostenire de 1 milion de dolari de la o matusa de 90 de ani, Tamara Cernasov. Procurorii suspecteaza ca banii ar proveni din activitati de spalarea banilor.

Problema e ca dosarul de la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in care inspectorii cercetau provenienta a 400.000 de dolari depusi la o banca de un apropiat al Danei Nastase, a disparut. Acest al doilea proces are termen in 19 septembrie.