In conditiile in care tinta deficitului bugetar ramane neschimbata la 2,8% din PIB, premierul a precizat ca cei mai multi bani vor fi destinati pentru plata unor drepturi de asistenta sociala, respectiv a ajutoarelor pentru persoanele cu handicap,

pentru incalzirea locuintei, precum si pentru plata, incepand cu 1 septembrie, a pensiilor majorate ale agricultorilor, majorarii bugetelor locale si

finantarii serviciilor medicale si medicamentelor. Astfel, catre bugetele locale vor fi transferate de la bugetul de stat alte 1,5 miliarde lei, iar Fondul unic de asigurari de sanatate va fi majorat cu 422,5 milioane de lei.

Pentru plata, in principal, a salariilor si pensiilor politistilor, precum si pentru compensarea cresterii de pret a energiei termice furnizate populatiei, Ministerul Internelor primeste suplimentar 865,3 milioane de lei. Subventiile acordate Companiei nationale a huilei, plus cele destinate Regiei de activitati nucleare insumeaza 525,5 milioane de lei.

Transporturile vor primi 386,4 milioane de lei, din care se vor achita ratele pentru achizitia a doua Airbus A-318.

De o suplimentare consistenta va beneficia bugetul Serviciului Roman de Informatii, ce va creste cu 143,4 milioane de lei, pentru plata unor drepturi de asistenta sociala, precum si pentru acoperirea cheltuielilor cu lucrarile de investitii aferente proiectelor prioritare ale SRI.

Ministerul Justitiei primeste suplimentar 348 milioane de lei pentru achitarea primelor de vacanta si a sporurilor anticoruptie, sume restante din perioada 2001-2006. Din acelasi motiv, dar si pentru organizarea Summitului NATO de la Bucuresti de anul viitor, Ministerul Afacerilor Externe primeste in plus 60 milioane de lei.

Un articol de Laurentiu Gheorghe

Integral in Business Standard