Presedintele american George W. Bush urmeaza sa anunte o eventuala reducere a trupelor SUA prezente in Irak, in cadrul unei alocutiuni televizate, joi la ora locala 21:00 (vineri ora 01:00 GMT), anunta Casa Alba intr-un comunicat citat de presa internationala.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a anuntat ca a cerut televiziunilor spatiu de emisie pentru ca Bush „sa vorbeasca natiunii despre calea pe care o propune in Irak”, dupa recomandarile prezentate de responsabilii civili si americani in fata Congresului.

Se pare ca presedintele Bush va urma recomandarile generalului David Petraeus, comandantul fortei multinationale, care a estimat in fata Congresului ca SUA i-ar putea retrage pana in vara lui 2008, pe cei 30 000 de soldati trimisi in Irak in 2007 pentru a stabili securitatea in zona.

Circa 60% dintre americani considera ca razboiul din Irak este o eroare, potrivit ultimului sondaj de opinie publicat in luna septembrie.

In plus, potrivit unei anchete realizate pentru postul TV ABC News si cotidianul The Washington Post, 55% dintre americani vor ca trupele lor sa se intoarca acasa, pana in primavara lui 2008.