Presedintele rus Vladimir Putin a acceptat miercuri demisia premierului Mihail Fradkov si a intregului guvern, intr-o miscare-surpriza cu cateva luni inainte de alegerile generale si cele prezidentiale.

Presedintele Dumei de stat, Boris Grizlov, a anuntat ca in camera inferioara a parlamentului a fost depusa spre analiza candidatura lui Viktor Zubkov, directorul Serviciului de spionaj financiar, un personaj considerat mai degraba marginal.

Citeste si:

  • Cele trei scenarii ale Kremlinului pentru alegeri


  • Potrivit lui Grizlov, dezbaterile au fost programate pentru joi in consiliul Dumei, apoi pe fractiuni. In plen, probabil vineri. Zubkov conduce serviciul de spionaj financiar din momentul infiintarii lui. Anterior, el a ocupat functia de adjunct al ministrului pentru taxe si impozite.

    Cine este Viktor Zubkov

    Viktor Alekseevici Zubkov poate fi considerat unul din membrii “echipei din Petersburg” al actualului sef al statului, incepe publicatia Newsru.com o scurta biografie a celui pe care presedintele Vladimir Putin l-a propus pentru functia de prim ministru.

    In anii ’90, el a lucrat la comitetul pentru relatii internationale de pe langa primaria Sankt-Petersburgului, condusa, la acea data, de Putin. Din aceeasi echipa mai fac parte vicepremierul si ministru de finante, Aleksei Kudrin. In primavara acestui an, mass-media a scris ca Zubkov va pleca din postul sau pentru ca a atins varsta maxima de pensionare.

    Tot atunci s-a estimat ca Zubkov ar putea fi avansat ca senator. Dar s-a mers mai departe.

    Viktor Zubkov s-a nascut la 15 septembrie 1941. Dupa absolvirea Institutul Agricol din Leningrad, Facultatea economica, a lucrat in agricultura in conducere sovhozurilor (corespondentul sovietic al CAP-urilor).

    La 3 noiembrie 1993 a fost numit adjunct al serviciului federal pentru impozite - seful departamentului de stat pentru inspectii fiscale pentru Sankt-Peterburg. In februarie 2001, in momentul infiintarii Serviciului de monitorizare financiara, Zubkov a preluat conducerea noului organ. Este casatorit, are o fiica.

    Analistii despre demisia guvernului

    Serghei Markov, directorul Institutului pentru studii politice

    “Este una din etapele transferului de putere de la Vladimir Putin catre unul din membrii echipei lui. In acelasi timp, orientarea politica si echipa ramane neschimbate”.

    Konstantin Simonov, seful Centrului pentru conjunctura politica

    Decizia de demitere a guvernului inseamna ca Putin s-a decis in privinta succesorului sau. “Noul sef al cabinetului va fi propus in aceasta calitate”, a spus Simonov, amintind ca acelasi mecanism a fost realizat in 1999. “Pana acum s-a spus despre Ivanov ca-i va lua locul lui Fradkov. El este inca favorit, dar sunt posibile cele mai neasptetate solutii”.

    Gleb Pavlovski, presedintele Fundatiei pentru politica eficienta

    “Nu exista dubii: noul premier va fi viitorul candidat la presedintie. In acelasi timp insa, Putin si-a pastrat libertate de miscare, pentru ca in functie de rezultatul alegerilor parlamentare sa ia hotararea finala”.

    Toata lumea il vedea pe Serghei Ivanov ca premier

    Imediat dupa anuntarea demisiei premierului, cotidianul englez Times sustinea ca cele mai mari sanse pentru a fi numit premier le are Sergei Ivanov, fost ministru al Apararii si actual prim-vicepremier. Ivanov, care a fost coleg cu Putin in KGB, este unul dintre favoritii presedintelui si unul dintre cei mai bine clasati in sondajele de opinie.

    Potrivit unui sondaj din august, Ivanov se distantase la 8 puncte fata de al doilea clasat, vicepremierul Dmitri Medvedev. Alegerile prezidentiale vor avea loc in martie, iar Putin nu mai poate candida, deoarece are deja doua mandate la activ.

    O demisie-surpriza si nu prea

    Miscarea-surpriza de miercuri este similara cu cea din 1999, cand presedintele Boris Eltin l-a numit pe Putin premier, cu doar cateva luni inainte de alegeri, indicand astfel favoritul sau pentru postul de sef al Kremlinului.

    Demisia premierului Mihail Fradkov a luat prin surprindere presa occidentala, in timp ce agentiile de presa din Rusia au dat stirea cu cateva minute inainte ca purtatorul de cuvant al guvernului sa anunte decizia.