Pretul petrolului a atins miercuri un nivel record dupa ce Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a marit usor productia, insuficient insa pentru a calma temerile legate de nivelul scazut al stocurilor in aceasta iarna, potrivit Reuters.

Pretul barilului de titei, cu livrare in octombrie, tranzactionat pe piata americana a fost de 78,99 dolari, depasind recordul de 78,77 dolari inregistrat pe 1 august. Titeiul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a scumpit cu 39 de centi, pana la 76,77 dolari.

OPEC a hotarat marti sa majoreze productia de petrol cu 500.000 barili pe zi de la 1 noiembrie, ca reactie la ingrijorarea tarilor consumatoare fata de impactul economic pe care il are pretul ridicat al titeiului si scaderea rapida a stocurilor de combustibil.

“Masura OPEC nu a fost suficienta pentru a schimba tendinta pietei, care prefera masuri mai ferme”, a declarat Olivier Jakob, consultant in cadrul Petromatrix.

OPEC a trebuit sa ia in calcul, atat preocuparea statelor consumatoare privind stocurile reduse de combustibil inainte de sosirea iernii, cat si ingijorarea ca o incetinire a cresterii economice a Statelor Unite ar putea diminua cererea de petrol.

Agentia Internationala a Energiei, care a indemnat OPEC sa mareasca productia, a preconizat ca cererea mondiala de petrol va creste in ultimul trimestru al anului si in 2008 intr-un ritm sub estimarile initiale.