Inflatia din luna august pune probleme de coordonare a politicii monetare pentru incadrarea in tinta anuala si, in aceste conditii, cel mai probabil, Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai aplica reduceri de dobanda, a declarat viceguvernatorul bancii centrale, Eugen Dijmarescu.

„August a fost un soc pe care l-am anticipat, dar nu ma astept la alte socuri pana la sfarsitul anului“, a afirmat Dijmarescu. El a aratat ca BNR a revizuit prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,7% la 3,9%, in ultimul raport asupra inflatiei, tocmai pentru ca se astepta la un anumit soc, chiar daca de o amplitudine mai mica.

Intrebat despre o eventuala noua reducere a dobanzii de politica monetara, viceguvernatorul a spus ca nu o vede ca optiune pentru acest an. „Am mari indoieli ca BNR va mai taia dobanda in circumstantele de pana la sfarsitul anului“, a spus Dijmarescu.

Oficialul BNR a lasat sa se inteleaga ca si o relaxare a rezervelor minime obligatorii este departe de a fi adoptata in 2007, aratand ca discutiile pe aceasta tema trebuie sa aiba in vedere si contextul de piata.

Viceguvernatorul BNR spune ca stabilitatea dobanzilor interne in perioada scursa de la inceputul crizei globale de lichiditati demonstreaza ca piata romaneasca a trecut cu bine de acest test, in ciuda deprecierii inerente a leului.

„Pe piata valutara a fost un deficit de lichiditate prin iesirile semnificative de capital din ultima perioada, dar nu s-a resimtit si in piata monetara. Trezorierii bancilor au manageriat bine aceasta situatie, iar dobanzile au ramas stabile in toata aceasta perioada, undeva la 6-7%.

Piata interna a trecut cu bine acest test“, a spus Dijmarescu, dupa lansarea emisiunii filatelice „140 de ani de la formarea sistemului monetar romanesc modern", eveniment gazduit de banca centrala.

integral in Gandul