Pentru ca licitatiile sa nu mai fie taraganate inutil, termenele de depunere a dosarelor, inclusiv cele legate de solutionarea contestatiilor, vor fi reduse.

Termenele prelungite de depunere a dosarelor, dar si pentru solutionarea contestatiilor duc de cele mai multe ori la intarzierea licitatiilor in vederea atribuirii contractelor de constructii. Cum in Romania trebuie realizate in perioada urmatoare multe proiecte de investitii, guvernul va modifica, saptamana viitoare, Legea achizitiilor publice, tocmai in sensul reducerii acestor termene.

"Vom umbla la reducerea termenelor, precum si la prevederile care privesc contestatiile. Dorim sa nu se mai taraganeze licitatiile din cauza termenelor si a contestatiilor", a declarat, ieri, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely.

Doar 24 de zile pentru depunerea dosarelor

Acesta a afirmat ca perioada de depunere a dosarelor va fi redusa de la 52 de zile la 24 de zile de la publicarea caietului de sarcini. Totodata vor fi acceptate doar contestatiile la caietul de sarcini, in termen de 10 zile de la publicarea documentului.

Proiectul de modificare a Ordonantei de Urgenta 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, prezentat, in luna iunie, la Palatul Victoria, reduce perioada de asteptare intre anuntul rezultatului licitatiei si incheierea contractului de la 15 la 10 zile, pentru contractele cu o valoare estimata mai mare decat echivalentul in lei a 125.000 euro, si de la sapte la cinci zile pentru contractele cu o valoare mai mica sau egala cu acest nivel.

Licitatia va putea continua, daca participantii contesta rezultatul doar pentru un lot din mai multe oferte. Totodata, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice va avea dreptul sa solicite in instanta anularea contractelor de achizitie publica despre care exista date ca au fost acordate prin licitatii nelegale, fara respectarea normelor de atribuire.

Potrivit proiectului de modificare a OU 34/2006, limita valorii contractului pentru care se poate utiliza procedura cererii de oferta va fi majorata de la 40.000 de euro la 75.000 euro, iar perioada de anunt pentru licitatie va fi redusa de la 23 la 10 zile.

integral in Adevarul