Lupta impotriva mortalitatii infantile in lume a cunoscut reale progrese, desi situatia difera de pe un continent pe altul. Numarul copiilor care mor anual este cel mai scazut din ultimii 17 ani, anunta UNICEF intr-un raport dat publicitatii joi si citat de presa internationala.

Numarul total al deceselor in randul copiilor sub 5 ani a ajuns la 9,7 milioane pe an in 2006, fata de 13 milioane in anul 1990, arata raportul.

Situatia s-a ameliorat cel mai mult in America latina, Europa centrala si de est, in fostele statele sovietice, Asia orientala si in mai multe regiuni din Africa.

”Este un eveniment istoric”, a declarat Ann Veneman, director general al UNICEF. Ea considera ca, in acest caz, sunt foarte importante progresele din sistemul de sanatate publica.

Potrivit UNICEF, progresele in acest domeniu s-au inregistrat datorita adoptiilor si ingrijirilor medicale de baza: vaccinuri impotriva rujeolei, administrarea vitaminei A, tratament pentru prevenirea paludismului, numarul tot mai mare de mame care alapteaza etc...

Raportul arata ca cele mai spectaculoase progrese pentru reducerea mortalitatii infantile le-au facut, incepand cu 1999-2000, Marocul, Vietnamul si Republica Dominicana.

Din 9,7 milioane de copii care mor anual in lume, 3,1 milioane sunt din Asia de sud si 4,8 milioane din Africa. De altfel, tarile din Africa centrala si din vestul continentului inregistreaza cea mai mare rata a mortalitatii infantile.

Pana in 2015, UNICEF isi propune sa reduca cu doua treimi mortalitatea in randul copiilor pana la 5 ani.