Departamentul National Anticoruptie (DNA) a cerut Presedintiei aviz pentru inceperea urmarii penale a lui Miron Mitrea in dosarul Zambaccian, Mitrea fiind acuzat de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals. La inceputul saptamanii, DNA ceruse aviz pentru inceperea urmaririi penale si pentru fostul premier, Adrian Nastase.

Administratia prezidentiala a anuntat joi ca solicitarea DNA va fi luata in discutie luni, la Comisia speciala instituita pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului.

Miron Mitrea a fost ministru al Transporturilor in guvernul Nastase. Initial, cei doi au fost cercetati in acelasi dosar, ulterior cauzele fiind separate in doua dosare distincte.

Infractiunile amintite de DNA au legatura cu constructia vilei mamei lui Miron Mitrea, de pe strada Erou Iancu Nicolae, numarul 37D, din Pipera-Tunari, strada pe care au vile aproape toate VIP-urile bucurestene.

Renovarea si extinderea acelei vile fac obiectul unui dosar penal la DNA, in care unul dintre denuntatori este Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Sechelariu a sustinut ca firma Vertcon, patronata de fosta sa asociata Irina Jianu, i-a renovat si extins vila mamei lui Mitrea.

Lucrarile s-au finalizat in 2001 si au costat circa 135.000 de euro. In schimbul acestor lucrari, Irina Jianu ar fi primit postul de sef al Inspectoratului in Constructii din Ministerul Transporturilor.

Dosarul Zambaccian II

In dosarul Zambaccian, Miron Tudor Mitrea este cercetat pentru infractiunea de luare de mita, vizand contravaloarea lucrarilor executate de trei societati comerciale din municipiul Bacau la un imobil situat in vecinatatea Capitalei, cuantumul lucrarilor fiind de peste 3.500.000.000 ROL.

In acelasi dosar, Adrian Nastase este cercetat pentru modul in care a devenit proprietarul intregului imobil situat in Bucuresti, str. Muzeul Zambaccian, nr. 16 sector 1, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 euro, cu toate dotarile aferente, inclusiv sistemul de supraveghere.

DNA trebuie sa se supuna acum deciziei Curtii Constitutionale din august 2007, care a decis ca Adrian Nastase trebuie cercetat in baza legii raspunderii ministeriale si nu ca simplu cetatean, deci urmarirea penala nu poate incepe fara un aviz al comisiei speciale de la Cotroceni.

Decizia Curtii Constitutionale se aplica acum si in cazul lui Miron MItrea, si el fost ministru. Mitrea va trebui cercetat tot in baza Legii raspunderii ministeriale, care prevede proceduri speciale in cazul urmaririi penale.