In primele doua trimestre ale anului curent, printre cele mai cautate locuinte de lux au continuat sa fie spatiile cu doua si trei dormitoare, situate in zonele centrale si nordice, care beneficiaza de proximitatea unor institutii de invatamant renumite, precum scoala Americana (aflata in zona Pipera) sau scoala Franceza (situata in zona Romana).

O schimbare importanta, ce anticipam ca va produce o migratie accentuata a cererilor catre zona de nord, este mutarea celebrei scoli Britanice in Pipera.

Se vor delimita, astfel, doua categorii de consumatori: cei care prefera locatiile centrale traditionale, foarte bine deservite de mijloacele de transport public si cu numeroase facilitati: gradinite, spitale, centre comerciale

(Piata Romana-Bulevardul Dacia, Dorobanti, Kiseleff) sau persoanele care opteaza pentru nord, datorita scolilor cu predare in limbi de circulatie internationala, numeroaselor spatii verzi, lacuri si parcuri.

In proportie de 70% din totalul cererii au fost solicitate apartamentele de lux, in vreme ce restul de 30% a fost reprezentat de cererea pentru vile. Principalii clienti pe acest segment au fost cetatenii straini si companiile multinationale (aproximativ 85% din totalul cererii), in timp ce ambasadele care inchiriaza spatii pentru corpul diplomatic au reprezentat 15% din totalul cererii.

Pentru acest an, este preconizata livrarea mai multor cladiri in locatiile deja consacrate: Herastrau, Primaverii , Aviatorilor, Baneasa, Dorobanti, Floreasca. Oferta se diversifica, intrucat avem de-a face cu doua tipuri de proiecte: cele livrate spre vanzare, achizitionate in scop de investitie, si spatiile dezvoltate special pentru a fi inchiriate.

Un articol de Mirela Raicu

Integral in Business Standard