"Dupa ce rechizitoriul a fost finalizat (cel prin care Mihai Chitac a fost deferit Justitiei, in legatura cu uciderea a patru persoane in timpul mineriadei din '90), generalul Dan Voinea a plecat in concediu. La revenirea din concediu, l-am intrebat daca doreste sa treaca in rezerva pentru a solutiona aceste dosare (mineriadei si revolutiei - n.r.).

Raspunsul sau a fost: Nu, nu doresc sa trec in rezerva", a declarat Codruta Kovesi, dupa sedinta CSM de ieri.

Procurorul general a mai mentionat ca a facut aceasta propunere pentru a asigura o continuitate in administrarea probelor, deoarece generalul Voinea a lucrat o perioada "mai lunga de timp". "Ne-am gandit ca, pentru o continuitate, este bine sa-i facem aceasta propunere.

Din pacate, a refuzat-o, insa ramane in continuare sa lucreze cu echipa de procurori care a fost desemnata pentru acest caz si, probabil, va exista o colaborare informala intre fostul procuror care a investigat dosarul si actuala echipa", a aratat Kovesi.

Intrebat de jurnalisti, procurorul general Kovesi a recunoscut ca generalul magistrat Voinea a avut motive financiare pentru care a refuzat propunerea.

"Este arhicunoscut faptul ca un procuror militar castiga mult mai bine decat un procuror civil, insa la momentul la care am facut propunerea am avut in vedere strict complexitatea cauzei si nu ne-am gandit la veniturile materiale pe care le poate obtine un procuror anchetator", a mai spus procurorul general. Pe data de 16 iulie a.c.

- dupa decizia Curtii Constitutionale care a stabilit ca procurorii si judecatorii militari nu mai pot instrumenta dosare in care sunt implicati civili -, Parchetul General anuntase intentia generalului Dan Voinea de a trece in rezerva si de a deveni procuror civil, urmand sa instrumenteze in continuare aceste dosare.

Un articol de G.S.