Amatorii de glume proaste ar putea sa ramana, incepand de anul viitor, fara o arma esentiala din arsenalul lor: guma de mestecat. Cercetatorii unei firme de chimicale din Marea Britanie au anuntat ca au inventat guma de mestecat care, practic, nu se lipeste.

Compania Revolymer a precizat ca, daca va trece cu bine testele europene in materie de siguranta alimentara, produsul ar putea fi lansat pe piata anul viitor, informeaza BBC.

Revolymer spune ca produsul va putea fi curatat de pe trotoare, de pe talpa pantofului sau de pe mocheta de acasa mult mai usor decat gumele de mestecat comercializate in prezent. Cercetatorii acestei companii au inventat un polimer numit Rev7 care, adaugat in compozitia gumei de mestecat, va permite ca acesta sa nu se lipeasca aproape deloc.

Guma a fost testata pe mai multe produse, iar rezultatele preliminare au variat de la o suprafata la alta: de pe unele tipuri de pantofi, putea fi smulsa imediat, de pe altele putea fi spalata cu apa, iar de pe altele - cu apa si detergent.

De pe pavajul strazilor guma disparea in mai putin de 24 de ore, fie dusa de ploaie, fie de masinile de spalat soseaua, pe cand alte gume ramaneau lipite cu zilele.

Guma de mestecat nu ramane lipita nici in par. Acest lucru a fost dovedit intr-un test unde cobai a fost fiica presedintelui companiei, care urma sa se tunda oricum. Cercetatorii i-au lipit o guma normala intr-o parte si o guma Rev7 in alta parte a coafurii. Prima guma a trebuit eliminata cu suvita de par cu tot, pe cand Rev7 a putut fi spalata aproape complet.

Potrivit BBC, guma de mestecat aruncata aiurea este extrem de greu si costisitor de curatat, oficialitatile londoneze anuntand ca anual se cheltuie circa 100.000 de lire sterline pentru a scapa de gumele lipite pe strazi.

De aceea, cercetatorii dedica mult timp gasirii unor solutii viabile. Pe langa Rev7, oameni de stiinta de la Universitatea din Cork din Irlanda au anuntat ca sunt pe cale sa creeze guma rapid biodegradabila, pe cand o alta universitate pregateste un superdiluant care promite sa stearga si cele mai rezistente urme de guma.