Contul curent al balantei de plati a inregistrat, in primele sapte luni, un deficit de 8,96 miliarde de euro, in crestere cu 98,31% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in principal ca urmare a deficitului balantei comerciale, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Dezechilibrul balantei comerciale a urcat cu 73,7% fata de perioada ianuarie-iulie 2006, pana la 9,35 miliarde de euro.

Atat pe balanta de bunuri si servicii cat si pe cea de venituri s-au inregistrat deficite de 9,21 miliarde euro si respectiv 2,74 miliarde euro, in timp ce balanta transferurilor curente ( contributia cea mai mare este data de banii trimisi in tara de romanii din strainatate) a inregistrat un excedent de peste 2,99 miliarde euro.

Potrivit datelor BNR, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 38,7% prin investitii straine directe, care au inregistrat 3473 milioane euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 50,2%.

La sfarsitul lunii iulie, datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat nivelul de 32,74 miliarde de euro, in crestere cu 15,3% fata de finele anului trecut.

Economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, a precizat pentru HotNews.ro ca situatia este ingrijoratoare, dar ca nu surprinde.

"Deficitul de cont curent este mare si acest lucru ingrijoreaza. Este de ajuns sa ne uitam la ce s-a intamplat pe piata valutara, unde leul s-a depreciat pe fondul dezechilibrelor externe. Nu cred ca trebui sa ne surprinda faptul ca s-a dublat. Este o situatie care dureaza de ceva vreme", a declarat Radu Craciun.

Deficitul de cont curent si-a temperat cresterea, dupa ce in primele sase luni ale acestui an valoarea acestuia a depasit 7,8 miliarde euro, in crestere cu peste 108% fata de aceeasi perioada a anului trecut.