Politia de frontiera din Finlanda cerceteaza cauzele pentru care un aparat de zbor rusesc a patruns ilegal, vineri, in spatiul aerian finlandez. Potrivit Ministrului Apararii de la Helsinki, citat de Reuters, "un avion de transport rusesc de tip Iliusin-76 a inaintat 4,5 kilometri in spatiul aerian finlandez, la ora 7.33", fara a solicita permisiunea.

"Nu este grav, incidente de acest gen s-au mai intamplat, insa nu stim inca din ce motive s-a produs", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Jirki Iivonen.

Incindentul a fost semnalat in timpul unor monitorizari de rutina ale spatiului aerian.

Istoria se repeta

Tot vineri dimineata, Norvegia si Anglia au trimis din nou avioane de vanatoare pentru a intercepta bombardiere rusesti in apropierea spatiului lor aerian. Potrivit armatei norvegiene, aeronavele rusesti au survolat Marea Barents si coasta norvegiana, inainte sa se indrepte spre Oceanul Atlantic.

"Am ordonat decolarea a doua F-16 de la baza aeriana Bodoe, pentru a le identifica", a declarat locotenent-colonelul Jon Inge Oegland, purtatorul de cuvant al Statului Major al armatei norvegiene. El a precizat ca si britanicii si-au trimis avioane.

Cele doua tari au detectat, in ultimele saptamani, bombardiere supersonice ruse TU160 “Blackjack”, acest tip de aparat fiind folosit pentru a testa o bomba cu implozie, prezentata saptamana trecuta ca fiind cea mai puternica din lume.

"Nu este nimic dramatic, insa vom urmari indeaproape manevrele rusilor", a anuntat oficialul.

Incidentul aminteste de cel din luna iulie, cand doua avioane de vanatoare Tornado, apartinand aviatiei militare britanice (Royal Air Force), au interceptat doua bombardiere strategice rusesti care se indreptau spre spatiul aerian al Marii Britanii. In sprijinul acestora au venit alte doua avioane F-16 ale fortelor aeriene norvegiene.

In 17 august, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat reluarea imediata a zborurilor bombardierelor strategice ruse.