Constructia gazoductului Nabucco trebuie urgentata, avand in vedere ca Uniunea Europeana are nevoie sa isi diversifice sursele de energie si sa isi reduca dependenta fata de importurile din Rusia, au cerut oficialii europeni si sefii de companii care au participant vineri la o conferinta la Budapesta, transmite Reuters.

“Gazele nu mai reprezinta doar o sursa de energie termica, ci si o problema de securitate nationala”, a declarat Ferenc Gyurcsany, premierul ungar.

Gazoductul Nabucco are o lungime de 3.300 de kilometri si ar urma sa aduca gaze naturale din regiunea Marii Caspice in Europa Centrala. Acest proiect a suferit mai multe amanari deoarece cei cinci parteneri nu au stabilit inca anumite detalii, in special sursa gazelor naturale si finantarea proiectului.

“Daca este ceva in neregula cu acest proiect, este faptul ca este construit foarte incet. Insa, datoria noastra este sa gasim resurse de gaze independente de Rusia”, a mai spus Gyurcsany.

Comisarul European pentru Energie, Andris Piebalgs, este de parere ca Europa trebuie sa se deschida catre regiunea caspica, unde exista unele din cele mai mari reserve de gaze din lume.

In cadrul conferintei, Piebalgs a spus ca gazoductul, in valoare de 4,6 miliarde de euro, va reduce dependenta Europei fata de Rusia. "Nu exista nicio indoiala ca Uniunea Europeana este dependenta de importurile de energie, iar aceasta se va aceentua in viitor ", a mai spus oficialul european.

Potrivit analistilor, grupul rus Gazprom, va fi un oponent dur al eforturilor de constructie a gazoductului Nabucco.

Proiectul Nabucco este dezvoltat de compania OMV din Austria, de MOL din Ungaria, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria si Botas din Turcia.

Conducta ar urma sa fie operationala pana in 2013, insa analistii cred ca amanarea acestei date este aproape sigura, deoarece etapa de planificare dureaza mai mult decat fusese programat initial.