Jumatate din unitatile de invatamant sunt fara autorizatii, iar politicienii au timp de certuri la televizor.

Scoala incepe luni, 17 septembrie, sub auspiciul schimbarii, fara a se sti insa, concret, ce se va intampla pana la vacanta de vara. Asta, daca tinem cont ca luna trecuta s-a modificat modalitatea de admitere la liceu, cand au fost eliminate, printr-un ordin de ministru, Testele Nationale, sustinute de elevii de clasa a VIII-a, si inlocuite cu 18 teze cu subiect unic.

Pentru anul viitor se anunta includerea grupei pregatitoare in invatamantul obligatoriu, dar si inscrierea copiilor de la 6 ani la scoala. Setul de legi ale invatamantului, propus de Ministerul Educatiei, ar putea ajunge in aceasta luna in parlament.

In acelasi timp, Comisia prezidentiala pentru educatie, aflata in subordinea presedintelui tarii, lucreaza la o serie paralela de acte normative, si acelea, menite sa schimbe din temelii invatamantul romanesc.

Cert este ca, luni, peste 40% din scoli vor fi tot fara autorizatii de functionare, ca in fiecare toamna, din cauza ca primarii nu au reusit sa utilizeze fondurile menite sa asigure procesul educativ in cladiri reparate, cu apa potabila si grupuri sanitare adecvate. Asta, desi este primul an cand sunt bani suficienti pentru aceste lucruri.

integral in EvZ