Omul cu ciocanul

Loja este condusa de maestrul venerabil Tanasie Lolescu, 79 de ani, fost primar al orasului Motru. Lolescu este cel care, in tinerete, a incercat sa doboare cu un tractor, din ordinul comunistilor, Coloana fara de Sfarsit a lui Brancusi. Din fericire, capodopera de la Targu-Jiu a fost mai tare decat tractorul de productie sovietica al lui Tanasie Lolescu.

Loja masonica de la Hobita face parte din Marea Loja Nationala a Romaniei, condusa de marele maestru Viorel Danacu. A luat fiinta in anul 2001, in urma intalnirii dintre Tanasie Lolescu si mai multi masoni de frunte, care au venit sa vada locurile in care s-a nascut marele Brancusi.

Cei 12 masoni se intalnesc o data pe luna intr-o incapere din casa conducatorului lojei. Una dintre camerele locuintei sale este transformata, cu ocazia sedintelor, in templu, denumire data locului unde se desfasoara aceste intalniri.

In aceasta incapere e obligatoriu sa fie puse la vedere anumite semne masonice, cum ar fi soarele, ochiul intr-un triunghi, funia - simbol al legaturii dintre masoni -, echerul, dar si Biblia.

Sedintele se desfasoara dupa un anumit ritual, iar participantii sunt imbracati intr-o tinuta specifica. Maestrul venerabil, cel care conduce sedintele, are in mana un ciocan din lemn, pe care il tine la piept. Atunci cand sedinta incepe, maestrul venerabil loveste cu ciocanul de trei ori in masa.

„Fiecare dintre participanti poate sa ia cuvantul o singura data, dar numai dupa ce bat o data cu ciocanul. Pe urma nu mai poate sa revina”, spune Tanasie Lolescu.

Troita masonica unica in lume

Pentru ca este considerat un mason important, maestrul venerabil Tanasie Lolescu participa la multe intalniri ale Marii Loji Nationale a Romaniei, care se desfasoara la Bucuresti si la care sunt prezenti si „frati” din alte tari.

Toti se mira de existenta lojii satesti de la Hobita. „Maestrul venerabil al unei loji din Franta a ramas uimit cand a aflat de existenta unei asemenea organizatii satesti. Chiar spunea ca e singura de acest fel din lume”, se mandreste Tanasie Lolescu.

Loja de la Hobita a realizat o troita cu insemnele masonice, care a fost sfintita pe 8 septembrie la Templul Masonic din Bucuresti. De asemenea, a contribuit la ridicarea unei troite in cimitirul satului, unde sunt inmormantati parintii lui Brancusi.

Integral in Evz