Avocata care a consiliat statul pentru proiectul cunoscut si sub denumirea „Autostrada Bechtel” a incasat 2,5 milioane de euro in 2004, iar restul de aproape 2 milioane de euro in martie 2007, prin executare silita. Tot atunci a mai obtinut inca un milion de euro, reprezentand alte onorarii neplatite pentru acest contract.

Biroul de presa al Ministerului Transporturilor ne-a comunicat: „Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) intreprinde masuri pentru aplicarea legii, in sensul recuperarii in instanta a sumelor reprezentand onorariul acordat avocatului pentru negocierea contractului de construire a Autostrazii Transilvania”.

Decizia CNADNR se bazeaza pe un control intern care stabileste ca onorariul de succes acordat avocatei Simona Neagu pentru negocierea contractului „Autostrada Transilvania” cu compania americana Bechtel nu este legal si deplin justificat. Controlul intern a fost finalizat in acesta vara si a fost prezentat doar catorva dintre oficialii Ministerului Transporturilor.

Raportul nr. 146/2007, din care citam, recomanda conducerii ministrului „identificarea de catre Directia Juridica a companiei a cailor de actiune prin care sa se constate in instanta neindeplinirea, in parte, a obligatiilor contractuale asumate de societatea de avocati

(Simona Neagu - n.r.) si, pe cale de consecinta, recuperarea sumelor executate silit fara drept”. In perioada semnarii contractului, CNADNR (fost AND) era condusa de Mihai Basulescu, iar Ministerul Transporturilor - de fostul ministru PSD Miron Mitrea.

Onorarii platite de doua ori

Care au fost motivele pentru care raportul intern recomanda masuri atat de severe? Potrivit expertilor care au facut verificarea, nu exista un „temei legal pentru prevederea din contract a onorariului de succes. (...) Legislatia in vigoare la data incheierii contractului nu prevedea o astfel de posibilitate”.

Raportul acuza fosta conducere a CNADNR ca in cazul avocatei Neagu a prevazut „plata dubla de sume pentru aceeasi prestatie”.

Astfel, „onorariul de succes, in suma de 4,48 milioane euro, pentru semnarea contractului de construire a Autostrazii Transilvania si indeplinirea conditiilor precedente pentru intrarea in vigoare a acestuia” a fost acordat in conditiile in care avocatei i se mai platisera

„onorariul in suma de 150.000 euro pentru etapa de initiere si onorariul in suma de 500.000 euro pentru cea de negociere si semnare a contractului”. Societatea de avocati nu facturase la data controlului sumele reprezentand onorariile de succes, potrivit raportului.

Desi statul fusese extrem de generos cu avocata, expertii ministerului au constatat ca Simona Neagu nu a semnat Contractul de Construire a Autostrazii Transilvania. Controlul intern al CNADNR mai acuza fosta conducere a companiei ca i-a platit avocatei alti 100.000 de euro fara temei legal, cu „titlu de urmarire si consultanta”.

Integral in Evz