Sa fie oare IPTV-ul un serviciu in plina ascensiune sau un serviciu pentru care romanii nu sunt pregatiti inca?

“Pana la sfarsitul anului, estimam ca numarul clientilor IPTV va ajunge la 500-600, iar pentru 2008 estimam un numar de peste 1.000 de utilizatori”, au declarat pentru Business Standard reprezentantii Ines.

“Avand in vedere caracteristicile publicului caruia i se adreseaza serviciul IPTV, cat si noutatea acestei optiuni pe piata din Romania, consideram ca evolutia numarului de utilizatori este pozitiva.

inregistram peste 300 de utilizatori, iar numarul lor este in continua crestere”, au precizat reprezentantii Ines. Costul acestui serviciu se ridica insa la 500 de euro instalarea plus 100 de euro pe luna pentru persoanele fizice, sau 250 de euro pe luna pentru persoanele juridice.

Aceasta taxa include si minute de telefonie fixa si servicii de internet. “Ines IPTV reprezinta un serviciu premium, care se adreseaza, in primul rand, unei categorii de public cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, care doreste o calitate ridicata a imaginii si a sunetului TV,

optiuni specifice acestui gen de servicii, precum Time Shifting, IPG, Control Parental, care foloseste internetul in mod regulat si, nu in ultimul rand, ce isi poate permite sa plateasca pentru aceste servicii”, au adaugat reprezentantii Ines.

IPTV-ul are in plus fata de serviciile de cablu clasice peste 120 de canale, time shifting - posibilitatea de a urmari orice emisiune difuzata pe un canal TV cu pana la 48 de ore in urma, control parental - posibilitatea de a restrictiona canalele considerate nepotrivite pentru cei mici, si un ghid interactiv de programe.

In 2006, cifra de afaceri raportata de Ines Grup a fost de sase milioane de euro. In prima jumatate a acestui an, Ines a inregistrat venituri de circa 2,8 milioane de euro.

Pentru acest an, compania se asteapta la o cifra de afaceri apropiata de cea de anul trecut, din cauza faptului ca serviciile de date au cunoscut o scadere importanta a preturilor.

Conform unui studiu IDC, in urmatorii cinci ani, in Europa Centrala si de Est numarul de operatori care vor oferi servicii de IPTV va creste, rezultatul fiind o cota de piata mult mai mare pentru veniturile totale generate de serviciul IPTV in regiune decat in prezent.

Piata mondiala a serviciilor IPTV s-a situat, in 2005, la aproximativ un miliard de dolari venituri obtinute din abonamente si servicii video on demand, potrivit unui studiu realizat de Informa Telecoms.

Un articol de Irina Crudu

Integral in Business Standard