Sigur ca multi vor fi dezamagiti cand vor vedea starea deplorabila a scolilor, dar pe cine sa mai intereseze si acest mic amanunt? Incepe si gata! Apropo de amanunte, premierul Tariceanu, cel care e primul la baclavale, cum a intrat intr-o clasa de la Harsova, a si observat ca globul pamantesc e cu polul sud la nord.

Tot el este nemultumit de grilajele inestetice ale scolilor, dar nu observa si nu accepta ca ministrul Educatiei, il stiti, cel care are probleme cu stelutele, este responsabil pentru ca institutiile de invatamant nu sunt nici pe departe pregatite pentru inceperea anului scolar.

Chipurile, nu Adomnitei trebuia sa supravegheze si sa impuna un ritm sustinut pentru finalizarea lucrarilor, ci primarii. Numai ei sunt de vina. Adomnitei n-are nici o treaba. Boier, deh! El doar vorbeste azi intr-un cadru festiv, la o scoala fatoasa pentru care n-a facut nimic. Isi va freca insa, la final, mainile a satisfactie. Se va mira ce usor i-a fost.

Fireste, nu exista nici o sansa sa greseasca adresa si sa se duca si el printre daramaturi. Sau in mina. La elevii din mina Aninoasa. Sau la scoala hunedoreana din cort.

Constructorul Adomnitei se revolta insa atunci cand este avertizat ca a ramas corigent tocmai la domeniul in care este calificat. Ce mai conteaza? Ca sa acopere molozul, premierul le promite profesorilor marirea salariilor.

De altfel, astazi este singura zi din an in care toti politicienii se arata interesati de dezastrul din invatamant.

S-a remarcat placerea cu care ministrul liberal al Educatiei a spus intr-o conferinta de presa ca presedintele tarii, care-l intreba de ce nu s-a terminat renovarea scolilor, este prost (aici Adomnitei a lasat o pauza plina de subinteles) informat.

Traian Basescu, a spus Adomnitei, este prost informat despre cum au fost folosite fondurile pentru ca, tineti-va bine, "exista primari care nu au inceput procedurile pentru demararea lucrarilor".

Chiar daca Ministerul Invatamantului nu ar avea nici o legatura cu scoala romaneasca, dupa cum pare a crede actualul ministru, si tot nu ar fi un argument pentru a-l insulta pe seful statului.

Acelasi Adomnitei, cel care schimba si el regulile in invatamant asa cum il taie capul, dupa modelul predecesorilor sai, mai tranteste una lata.

El ii avertizeaza pe toti specialistii de renume inclusi in comisia prezidentiala (a carei misiune este sa elaboreze temeinic un proiect national care sa genereze un sistem stabil si modern macar pana in 2013, care sa nu se mai schimbe o data la cativa ani) ca ministerul PNL este cel responsabil de elaborarea politicilor educatiei.

Poate ca, daca si-ar fi trimis vreun subordonat la comisia prezidentiala pentru educatie, ar fi aflat, printre altele, ca anul scolar incepe cu mai multi suplinitori decat titulari in mediul rural, ca in centrul sistemului educational trebuie asezat elevul sau studentul, ca principal beneficiar, ca violenta in scoli a ajuns un fenomen ingrijorator, ca meditatiile sunt un mod de a invata privat in

scolile de stat, iar asta nu-i deloc in regula, in general ca trebuie proiectat un sistem din perspectiva sincronizarii Romaniei cu societatea europeana.

Ar trebui tocmiti niste pirotehnisti care sa darame palatul de lux al nesimtirii. Reforma Romaniei ar fi trebuit sa inceapa cu reformarea educatiei, iara nu cu umplerea buzunarelor celor ahtiati sa ajunga la putere fara sa mai faca apoi cate ceva si pentru cei pe care i-au escrocat prin campanii electorale mincinoase.