Curtea Europeana de Prima Instanta din Luxemburg a respins luni, in punctele esentiale, recursul facut de Microsoft impotriva deciziei din 2004 a Comisiei Europene, care acuza gigantul american de abuz de pozitie dominanta si impunea acestei companii o amenda record de aproximativ jumatate de miliard de euro.

De asemenea, Curtea sprijina si decizia Comisiei de a forta Microsoft sa dezvaluie concurentei anumite "informatii privind interoperabilitatea" si interzicerea vanzarii "la pachet" a playerul Windows Media Player cu sistemul de operare Windows.

Microsoft castiga intr-un singur punct: instanta e respins decizia Comisiei Europene privind crearea unui organ de monitorizare pentru implementarea masurilor decise de Bruxelles impotriva grupului american.

Disputa de ani de zile departe inca de un final

Disputa care avea sa aduca cea mai mare amenda acordata vreunei companii pentru abuz de pozitie dominanta a inceput in anul 1998, cand Sun Microsystem a depus o plangere la Comisia Europeana, acuzand Microsoft ca nu ii permite accesul la interfetele tehnice ale sistemului de operare pentru Windows, Sun neputand sa dezvolte astfel produse compatibile cu sistemul de operare Windows.

Comisia Europeana a inceput o investigatie, principala ingrijorare a UE fiind aceea ca, prin legarea Windows Media Player de sistemul de operare Windows, si vanzarea acestor produse la pachet, Microsoft impiedica alti producatori de media playere (precum Sun, Novell, RealTime) sa intre pe piata si sa concureze pe un teren corect.

In martie 2004, Comisia a emis decizia finala hotarand ca Microsoft a abuzat de pozitia sa dominanta de pe piata. Compania a fost obligata la plata unei amenzi de 497 milioane euro. Mai mult, Microsoft trebuia sa divulge informatii tehnice cu privire la propriul software si era obligata sa lanzeze o versiune Windows fara Media Player.

In luna iunie 2004, Microsoft a cerut anularea deciziei in fata Curtii de Prima Instanta. Intre timp compania americana a platit amenda si a lansat o noua versiune a sistemului sau de operare, Windows XP N, fara produsul Windows Media Player, versiune care nu s-a bucurat de succes la comercializare.

Informatiile tehnice prezentate de Microsoft Comisiei Europene nu au fost considerate satisfacatoare si in luna iulie a anului trecut, Comisia a impus Microsoft o amenda suplimentara de peste 280,5 milioane euro.

E drept compania americana a inceput sa furnizeze public, oricarui operator interesat, sub forma de licenta, “codurile sursa” ale propriului soft, dar tarifele au fost considerate nejustificate.

Microsoft intre dezamagire si decizia de conformare

Curtea Europeana de Prima Instanta din Luxemburg a dat dreptate Comisiei in aproape toate punctele din decizia din 2004. Cu toate acestea, hotararea de astazi poate fi atacata in fata Curtii Europene de Justitie in termen de doua luni de zile.

Brad Smith, avocatul general al Microsoft a catalogat decizia primita drept “fara precedent” si “dezamagitoare”, relateaza Reuters.

Smith a mai precizat ca Microsoft “va analiza cu atentie” decizia institutiei europene, inainte de a hotari daca va face apel la Curtea Europeana de Justitie, dar ca daca va fi nevoie de noi masuri pentru a indeplini decizia Comisiei, acestea vor fi indeplinite.

Detalii in legatura cu declaratiile facute de catre Brad Smith se gasesc aici.

Pe de alta parte, Comisarul European pentru Concurenta, Neelie Kroes, este de parere ca o modalitate de masurare a succesului deciziei date astazi ar fi diminuarea cotei de piata a Microsoft.

"O cota de piata sub 95% ar fi o cale de masurare a succesului. Nu poti sa tragi o linie si sa spui ca 50% ar fi cota de piata corecta, dar o scadere semnificativa a cotei de piata este ceea ce am vrea sa vedem in perioada urmatoare", a declarat Kroes, citata de Reuters.

Unde a fost de fapt lovita Microsoft

In mod cert recursul Microsoft a vizat amenda primita de la Comisiei, dar adevarata problema nu este aceasta. Amenda de jumatate de miliard de euro, cea mai mare aplicata de Bruxelles unei companii intr-un caz anti-trust ar fi pentru multe alte companii destul de usturatoare. Pentru Microsoft insa, este un nimic.

In anul fiscal incheiat in iunie 2007, compania a raportat venituri de peste 51 miliarde dolari la nivel mondial, in crestere cu 15% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar profitul net a depasit 14 miliarde dolari, cu 12% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Adevarata problema punctata de Microsoft este cerinta Comisiei Europene de a furniza concurentilor sai anumite "informatii privind interoperabilitatea".

Comisia a obligat Microsoft sa dezvaluie oricarei intreprinderi care doreste sa dezvolte si sa distribuie sisteme de operare pentru servere pentru grupuri de lucru "specificatiile" protocoalelor sale de comunicare client-server si server-server. Aceasta decizie a fost intarita astazi de hotararea Curtii Europeane de Prima Instanta din Luxemburg.

Fara indoiala decizia de astazi necesita o schimbare a politicii de afaceri a Microsoft si ramane de vazut cum vor actiona acestia, precum si cum va afecta o astfel de decizie industria in ansamblu.

Atat avocatii Microsoft cat si reprezentanti din industrie se tem ca decizia de astazi este un precedent care va ameninta abilitatea oricarei companii de succes de a-si proteja ceea ce se cheama proprietatea intelectuala.