Potrivit datelor valabile pentru data de 14 septembrie, de la reluarea, in luna mai, a navigatiei pe canalul ucrainean Bastroe, care leaga Dunarea de Marea Neagra, aceasta artera a fost traversata de peste 500 de nave. Potrivit datelor intreprinderii de stat Delta-Lotman, alaturi de ambarcatiuni ucrainene, au trecut vase sub pavilioanele a 21 de state.

Cel mai important indicator il constituie faptul ca peste 45% din circuitul de marfuri asigurat de Dunarea de jos a fost preluat de canalul de pe Bistroe. Intr-un comunicat preluaqt de presa din Ucraina, Delta-Lotman precizeaza ca acest rezultat a fost obtinut in conditii de nefinalizare deplina a proiectului, adica la o adancime a canalului de navigatie de 5,5 m, fata de 7,2 proiectat.

“In ce priveste protectia mediului inconjurator, Ucraina conteaza pe colaborarea cu partea romana, care exploateaza intens trei canale in Delta Dunarii, iar acum construieste un al patrulea”, se arata in declaratia semnata, de aceasta data, de Ministerul Comunicatiilor.