Documentul a intrat in posesia procurorilor si a consilierului pentru aparare de la presedintie cu sase luni inainte de a ajunge la politie.

Pasaportul fals purtand fotografia sirianului Omar Hayssam si datele de identitate ale buzoianului Sorinel Ciulin - despre existenta caruia „Evenimentul zilei” relata in exclusivitate la inceputul lunii noiembrie anul trecut - a intrat in posesia procurorilor si a consilierului pentru aparare de la presedintie cu sase luni inainte de a ajunge la politie.

Asa arata ultimele investigatii derulate de Corpul de Control al Internelor si de procurorii Parchetului General, in urma dezvaluirilor facute de EVZ.

Mai mult, in septembrie 2005 - imediat dupa ce documentul a ajuns la presedintie - s-a luat in calcul posibilitatea ca Hayssam sa fuga din tara folosind pasaportul fals si, mai mult, sa organizeze o serie de atentate teroriste in Romania. Aceste ipoteze au fost analizate de comitetul de coordonare pe linie antiterorista, din care fac parte sefii serviciilor de informatii si responsabilii CSAT.

„Singurul „responsabil” care nu a avut habar despre existenta actului fals a fost ministrul de interne din acea perioada, Vasile Blaga.

Si asta, in conditiile in care subordonatul sau, chestorul Virgil Ardelean - seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (serviciul secret al internelor - n.r.) - a facut parte din comitetul constituit la Cotroceni”, sustin surse din randul anchetatorilor.

Va prezentam, in continuare, traseul parcurs de pasaportul fals al lui Omar Hayssam - condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru terorism - din momentul in care a fost „recuperat” de la falsificatori si a ajuns sa faca obiectul unei investigatii a politiei.

Recuperat de un procuror anticoruptie

Septembrie 2005. Arestatul Viorel Tudor - coleg de celula cu Omar Hayssam - ii preda procurorului militar Vasile Doana (care il ancheta pentru fapte de coruptie) mai multe bilete pe care sirianul ar fi intentionat sa le transmita unor conationali ai sai.

Potrivit anchetatorilor, in respectivele scrisorele se arata cum Hayssam ar fi planuit sa se interneze intr-un spital civil, de unde prietenii sai l-ar fi putut ajuta sa evadeze. Apoi, odata aflat in libertate, ar fi putut pune la cale o serie de atentate teroriste pe teritoriul Romaniei.

La scurt timp dupa aceasta audiere, procurorul Doana primeste de la amanta lui Tudor - de aceasta data - pasaportul fals cu fotografia lui Hayssam. Femeia ii marturiseste anchetatorului ca sirianul intentiona sa foloseasca documentul pentru a parasi Romania.

Considerand ca se afla in fata unei probleme de securitate nationala, procurorul a predat pasaportul si biletelele generalului Constantin Degeratu, pe atunci consilier de stat pentru aparare la Presedintia Romaniei.

Acesta a dat alarma la Cotroceni, unde s-a creat un „comitet de analiza si coordonare pe linie antiterorista” - din care au facut parte sefii SRI si SIE (atunci, Radu Timofte si Gheorghe Fulga), seful DGIPI (chestorul Virgil Ardelean) si alti responsabili ai CSAT.

Final de dosar: autori necunoscuti

Dupa o analiza indelungata, membrii comitetului au hotarat sa-i dea pasaportul procurorului Ciprian Nastasiu - care avea in lucru dosarele penale pe numele lui Hayssam. Scopul: procurorul, ajutat de SRI si DGIPI, ar fi trebuit sa puna mana pe complicii lui Hayssam.

Odata lucrurile stabilite, generalul Degeratu i-a predat pasaportul fals procurorului de caz, Nastasiu. Astfel, documentul ii este inapoiat concubinei lui Tudor, care ar fi trebuit sa-l predea prietenilor sirianului. Sase luni, aceasta este monitorizata permanent de ofiteri ai SRI si DGIPI. Zadarnic.

Viorel Tudor se vede obligat sa-l predea politiei, care incepe o ancheta pentru a ajunge la falsificatori. La rubrica autori sta insa inscris in continuare: necunoscuti.

integral in EvZ