Impactul suferit de sistemul educational, dar si de cel al sanatatii in urma schimbarilor demografice, imbatranirea populatiei, cresterea mortalitatii si scaderea natalitatii, precum si migratia sunt toate probleme importante cu care se confrunta Romania, considera participantii la consultarile publice privind Cartea Verde a Populatiei din Romania.

Cartea Verde a Populatiei este un studiu realizat sub egida Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA) si a Comisiei Nationale pentru Populatie si Dezvoltare, care propune directii de actiune pentru o viitoare strategie in domeniul populatiei. La consultarea publica purtata in perioada mai-iulie 2007 au luat parte circa 500 de persoane, din mediul guvernamental, administrativ, al ONG-urilor etc.

Potrivit raportului asupra acestor consultari, dat publicitatii marti, toti respondentii au considerat problemele mentionate mai sus drept importante sau foarte importante - cu exceptia migratiei.

Despre aceasta, 1,7% dintre participanti au spus ca este putin importanta si numai 54,2% ca este "foarte importanta", fiind privita drept un fenomen cu consecinte negative si pozitive deopotriva.

Impactul schimbarilor demografice asupra sistemului educational sunt, insa, privite drept o problema "foarte importanta" de 91,5% dintre participantii la consultari si "importanta" de 8,5%.

Puncte-cheie din raportul UNFPA:

Imbatranirea populatiei

• Crearea conditiilor pentru asigurarile de pensii private este privita drept o posibila solutie pentru problema pensiilor mici din sistemul public si poate duce la administrarea mai buna a banilor contribuabililor. Exista insa rezerve, printre respondenti, privind capacitatea statului de a schimba eficient actualul sistem public de pensii.

Migratie

• Migratia fortei de munca este vazuta ca o problema in principal fiindca cei care pleaca sunt tineri si pentru ca este intarita imaginea cum ca cei care pleaca reprezinta o forta de munca mai valoroasa.

• Investitia in calificarea fortei de munca este considerata o directie de actiune buna, insa exista pericolul ca si aceasta forta de munca sa emigreze.

• Propunerea unei strategii care sa incurajeze imigratia din tari compatibile cultural este o tema controversata.

Parerile se concentreaza in trei directii: dorinta de a nu discrimina; opozitia fata de imigratia de orice fel, care ar constitui o concurenta suplimentara pe piata fortei de munca; sustinerea ideii de a importa forta de munca din tari cu o cultura asemanatoare, in special din Republica Moldova.

Natalitatea scazuta

• Unul din motivele pentru care cuplurile fac mai putini copii este lipsa unei locuinte considerate adecvate.

• Serviciile de ingrijire a copilului trebuie dezvoltate, astfel incat parintii sa poata reveni la munca. In acest sens este necesara si o responsabilizare a angajatorilor.

Educatie

• Calitatea actului educational este considerata principala problema a sistemului educational din Romania.

• Restructurarea retelei scolare este vazuta ca necesara, mai ales in ce priveste calitatea generala a invatamantului - modalitatea de predare, curricula utilizata, relatia dascal-elev.

• Corelarea specializarilor din invatamant cu nevoile identificate pe piata muncii este solutia cu cea mai mare sustinere din partea respondentilor, dar primeste evaluari mai putin bune la capitolul fezabilitate.

Sanatate

• Impactul schimbarilor demografice asupra sistemului de sanatate este asociat cu costul ridicat al medicamentelor nesubventionate si cu dificultatea achizitionarii medicamentelor subventionate sau gratuite.

• E necesara responsabilizarea autoritatilor publice locale privind nevoile medico-sociale ale populatiei varstnice si prevenirea institutionalizarii.