Preturile la petrol au atins, saptamana trecuta, un nou record istoric, de 80,36 dolari barilul, fapt care a intarit convingerea analistilor intr-o crestere si pe viitor a preturilor.

Printre altele, compania de consultanta Goldman Sachs a ridicat prognoza de scumpire a titeiului pana la sfasitul anului, de la 72 la 85 dolari barilul, subliniind riscul foarte mare al unui salt dincolo de 90 de dolari.

In opinia Goldman Sachs, la sfarsitul lui 2008, petrolul va costa deja 95 de dolari barilul. Raportul bancii precizeaza ca vara trecuta productia de petrol la nivel mondial a fost sub nivelul cererii cu un milion de barili pe zi, scrie Vedomosti.

Si-au revizuit prognozele inclusiv bancile rusesti de investitii, dar estimarile lor sunt mai modeste. La mijlocul sezonului estival, Troika dialog ridicase stacheta previziunilor tarifare la petrolul marca Brent, pentru 2008, de la 49 la 55 dolari barilul si, incepand cu 2009, de la 42 la 50 dolari.

Valeri Nesterov, analistul bancii spune insa ca prognoza va fi re-analizata. Compania Aton a modificat deja prognozele sale la Brent pentru anul in curs, de la 65 la 69 de dolari barilul si pentru 2008, de la 50 la 72 dolari.

Dar poate cele mai surprinzatoare prognoze apartin fostului sef al grupului Royal Dutch Shell, lordul Oxburgh. Intr-un interviu pentru Independent on Sunday, el a declarat ca pretul la „aurul negru” ca principal carburant va atinge curand 150 dolari barilul.

Potrivit spuselor sale, in decursul ultimilor 20 de ani, productia mondiala de petrol a atins cotele sale maxime. El crede ca cererea pietei depaseste oferta. Si, explica el, desi productia va creste cu fiecare an, aceasta va deveni tot mai costisitoare.

Iata de ce, a sugerat lordul Oxburgh, companiile petroliere trebuie sa inceapa sa investeasca in eforturile de dezvoltare a surselor alternative de energie si in depistarea altora noi.