Ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, alaturi de doi adepti americani ai organismelor modificate genetic (OMG) au incercat marti, in prezenta autoritatilor romane din Agricultura, sa ii convinga pe fermieri ca Uniunea Europeana duce o politica retrograda in privinta OMG si ca plantele biotehnologizate sunt la fel de sigure ca si cele conventionale.

Taubman a fost insotit, la conferinta desfasurata la Bucuresti, de profesorul Martina Newell-McGloughlin si de fermierul Curt Raasch. Cei doi merg in toata lumea sa prezinte beneficiile biotehnologiei, in calitate de expert in domeniul OMG si, respectiv, utilizator.

Ei si-au expus punctele de vedere asupra folosiri biotehnologiei, incercand sa le demonstreze fermierilor ca toata lumea profita de pe urma culturilor OMG: stiinta, agricultura, mediul si consumatorii.

“Uniunea Europeana este atasata tehnologiilor secolului al 19-lea si din acest motiv are numai de pierdut. Daca UE isi va dezvolta un cadru de reglementare rational si armonizat, aceasta va favoriza difuzarea mai rapida a tehnologiei si pe plan mondial”, a declarat profesorul Martina Newell-McGloughlin.

Ea a mai adugat ca dezvoltarea agriculturii cu ajutorul OMG este cheia pentru atenuarea saraciei, siguranta alimentara si protectia mediului. “In 2004, OMG au contribuit la evitarea unei emisii de 9,4 miliarde kg de CO2 in atmosfera”, a mai spus Newell-McGloughlin.

Visul american

Curt Raasch, fermier din Iowa, a cultivat in acest an aproape o mie de hectare de porumb MG si 400 de hectare de soia MG. “Compania noastra are si crescatori de vite si porcine, avand o productie de aproximativ 2000, respectiv 16.000 capete pe an. De asemenea, suntem investitori intr-o fabrica de etanol, o unitate de procesare biodiesel si o unitate de procesare soia. Raasch Farms produce numai culturi modificate genetic”, povesteste Raasch.

El lauda beneficiile OMG, argumentand ca biotehnologia este cea mai profitabila varianta pentru un fermier. Investitie, profit si munca. “Randamentele din SUA au crescut considerabil din momentul cultivarii spiurilor de porumb biotehnologic, datorita capacitatii acestora de a mentine sub control populatia de buruieni, de a preveni pierderile cauzate de daunatori”, sustine fermierul.

Americanul mai spune ca nu intelege de ce tine neaparat UE sa interzica aceste culturi. “Aceasta situatie ii dezavantajeaza mult pe agricultorii europeni si nu aduce nici un beneficiu Europei.

Daca Europa nu se va deschide mai mult catre o extindere a productiei de culturi MG, sectorul ei agricol va continua sa ramana in urma restului lumii, atat ca productivitate cat si ca eficienta”, a adaugat Curt Raasch.

Taubman si Ministerul Agriculturii asteapta o solutie in sprijinul cultivarii OMG

"Agricultorii romani au cultivat de multi ani organisme modificate genetic dar, dupa aderare, Romania a trebuit sa respecte legislatia europeana. Consideram ca aceasta decizie privind interzicerea biotehnologiei nu este una potrivita si speram sa se ajunga in scurt timp la o solutie", a declarat luni, Nicholas Taubman la Conferinta pe tema aplicarii biotehnologiilor in agricultura.

La evenimentul organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii si Academia Romana au mai participat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Cornelia Harabagiu, precum si Silviu Megan, sectretar in Ministerul Mediului.

"Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, are datoria de a respecta toate prevederile europene, insa fermierii trebuie sprijiniti in permanenta pentru a avea acces la cele mai noi tehnologii in domeniu. Fermierii romani au cerut ca piata sa fie arbitru in ceea ce priveste problema OMG", a spus Cornelia Harabagiu.

Ministerul Mediului e inca reticent

Pe de alta parte, Silviu Megan de la Ministerul Mediului, a preferat sa fie mai rezervat in privinta promovarii OMG, mergand pe transparenta si dialog cu societatea civila. “Ministerul Mediului trebuie sa se asigure ca utilizarea biotehnologiei nu produce efecte adverse asupra mediului si ca procesul decizional sa fie cat mai transparent cu putinta.

Exista intentia ca din comisia pentru securitate biologica sa faca parte si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale", a declarat, luni, director in cadrul MMDD, Silviu Megan.

Tabara - pro-OMG

Prezent si el la discutie, Valeriu Tabara, vicepresedinte in Comisia pentru Agricultura a tinut o pledoarie in favoarea OMG, argumentand ca "biotehnologia este singura solutie pentru combatarea desertificarii". El a insistat asupra faptului ca Romania ar trebui sa faca eforturi sa convinga europa sa schimbe politicile OMG.

“Uniunea Europeana ramane cu 50 de ani in urma Statelor Unite din cauza acestei politici privind organismele modificate genetic”, a adaugat Tabara, acuzat de Greenpeace si alte organizatii ca el insusi a fost cultivator de soia MG, cultura intezisa in tara noastra prin aderarea Romaniei la UE.