Concluziile primelor doua zile de dezbateri ale Bursei de Turism Litoral 2007 sunt clare: investitorii de pe litoral nu mai vor sa se subordoneze autoritatilor locale.

Master Planul pentru Dezvoltarea Turismului din Romania, prezentat de consilierii ministrului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesiuni Liberale, se bucura de sustinerea neconditionata a patronilor de hoteluri.

Daca lucrurile merg in sensul dorit de hotelieri, pana la sfarsitul anului, actualul sistem de administrare a statiunilor va fi inlocuit cu modelul occidental, respectiv societati de administrare unica. Mai exact, statiunile vor fi conduse de structuri din care vor face parte si investitorii privati, ceea ce le va permite acestora sa controleze regimul legislativ.

Frica de bulgari si inflatie

In statul vecin, Bulgaria, ponderea turistilor straini este de 87%, iar a celor bulgari - de numai 13%. In Romania situatia este complet inversata, respectiv 80% sunt romani si doar 20% turisti de peste hotare. Hotelierii au concluzionat ca nu este de ajuns ca hotelurile sa arate frumos.

Statul trebuie sa asigure sosele de calitate, sistem feroviar si un aeroport adaptat unui aflux mare de pasageri.

In timp ce sezonul estival a fost inchis in majoritatea statiunilor de pe litoralul romanesc, bulgarii au un grad de ocupare de peste 80%. Specialistii estimeaza ca dupa 1 octombrie, pana pe 15 octombrie, bulgarii vor atinge un grad de ocupare de 50-60%.

Situatia este catastrofala, mai ales ca pentru anul viitor hotelierii au estimat o scumpire cu 5% a tarifelor la cazare. Patronii reclama evolutia indicelui inflatiei.

Nu este un procent mare, insa, la cate lovituri de imagine a incasat litoralul romanesc in acest an, orice majorare de preturi ar putea fi fatala.

Integral in Romania libera