KazMunaigas, compania petroliera de stat din Kazahstan care urmareste sa obtina un rol mai important in proiectul petrolier Kashagan din Marea Caspica, a raportat o crestere a profitului la divizia de productie, subliniind hotararea de a deveni campioana industriei petroliere din republica central-asiatica, scrie publicatia Financial Times in editia de marti, preluata de Rador.

Kazahstanul a cerut ca grupul care dezvolta proiectul Kashagan, condus de compania italiana Eni, sa permita KMG sa participe la operatiuni pe fondul unei dispute despre inflatia masiva a costurilor si intarzieri de productie, precizeaza FT.

Investitorii se tem ca statul ar putea prelua controlul Kashagan, unul dintre putinele campuri neexploatate din lume capabile sa produca 1,5 milioane de barili de petrol. Parlamentarii kazahi au revizuit saptamana trecuta un proiect de lege care ar permite guvernului sa anuleze contractele de petrol considerate periculoase pentru securitatea economica a republicii.

Totusi, analistii sustin ca cererea guvernului pentru control operational impartit, nu complet, al Kashagan semnaleaza o evaluare realista a limitelor tehnice si financiare ale KMG. Julia Nanay, director la PFC Energy, a declarat: "Nu este momentul potrivit ca KMG sa preia o participatie mai mare la Kashagan.

Dar rolul de cooperator va ajuta compania sa avanseze pentru a putea, pe viitor, sa opereze proiecte majore in regiunea caspica".

Intre timp, KMG a inceput sa achizitioneze active downstream din Europa care ofera castiguri financiare si strategice mai rapide.

KMG a intrat pentru prima oara in sectorul downstream din Europa luna trecuta prin cumpararea cu 2,7 miliarde de dolari a Rompetrol, un grup de rafinare si retail cu rafinarii in Romania. Anul trecut, KMG a achizitionat un pachet de control la portul petrolier Batumi de pe malul georgian al Marii Negre, un punct de export important pentru titeiul din regiunea caspica.

Compania cauta active in apropiere de Ceyhan, pe malul turc al Mediteranei, locatie despre care se spune ca va inlocui Rotterdam-ul ca principal nod de comert petrolier din Europa pe masura ce tot mai multe fluxuri de titei din zona caspica si din Irak vor intra pe piata in urmatorul deceniu.

KazMunaigas Exploration and Development, divizia de productie a KMG, a raportat o crestere a profiturilor cu 15,7% pana la 472 de milioane de dolari in prima jumatate a acestui an.