Camera Deputatilor va lua in discutie, in comisiile de specialitate, un proiect de lege privind regimurile matrimoniale. Printre prevederile din proiect se numara si cea referitoare la contractul prenuptial, care, potrivit Avocatnet.ro, are aplicabilitate in cazul decesului unuia dintre soti.

Proiectul de lege prevede ca sotii pot alege intre mai multe variante de impartire a bunurilor comune (trei la numar).

„In contractul prenuptial, partile pot stipula daca si cum vor sa-si imparta mostenirea, in caz de deces“, a declarat pentru Avocatnet.ro initiatorul proiectului de lege, Mate Andras-Levente.

Deputatul UDMR a mai precizat, in expunerea de motive, ca proiectul sau „permite ca, atunci cind se casatoresc, doua persoane sa aleaga ce regim matrimonial sa aiba.

Pot opta pentru cel clasic, care este acum stipulat prin Codul familiei, adica bunurile din timpul casatoriei sint comune si nu exista elemente de partaj, sau pentru alte trei tipuri: separatia bunurilor - se stabileste ce detine fiecare de la inceput, fara sa existe bunuri comune; participarea la achizitii - fiecare detine o cota-parte din bunurile comune; si regimul comunitatii conventionale - exista bunuri comune, dar si bunuri proprii, care se mentioneaza expres".