Comisia Europeana a aplicat, miercuri, amenzi usturatoare, insumand peste 320 de milioane de euro, unui grup de firme pe care le acuza de activitati de tip cartel pe piata fermoarelor din Europa si intraga lume, se arata intr-un comunicat al CE.

Activitatile acestor firme - printre care se numara si liderul pietei mondiale, grupul nipon YKK - incalca flagrant reglementarile UE in materie de concurenta, se arata in document.

Opt companii au fost primit amenzi insumand 328.644.000 euro, cele mai mari sanctiuni fiind date grupurilor YKK (150 de milioane), Coats (122,4 milioane) si Prym (40,54 de milioane). Cu sume intr unu si noua milioane au mai fost amendate grupurile Scovill, A Raymond SARL si Berning&Sohne GmbH, breasla germana VBT primind si ea o amenda simbolica de o mie de euro.

Comisia Europeana a identificat patru cazuri separate de incalcari ale legislatiei europene, in care companiile respective au ajuns la acorduri sa sporeasca preturile la fermoare si alte produse de acest tip in mod coordonat, sa stabileasca praguri minime de pret pentru unele produse, sa-si imparta pietele si sa faca schimb de informatii confidentiale.

Investigatiile in acest sens au fost sustinute de grupul Prym, care a fost de acord sa dezvaluie activitatile acestui cartel in schimbul unor sanctiuni mai putin severe. Prym avea un nume de aparat, fiind cea mai veche afacere de familie din Germania.

La fel si Coats, companie britanica infiintata in secolul 18, care, dincolo de fermoare, si-a castigat renumele de cel mai mare producator de ata de cusut. Coats si YKK au colaborat, de asemenea, cu investigatiile Comisiei Europene care, in caz contrar, le-ar fi aplicat amenzi mai mari.