DNA a cerut comisiei speciale a Administratiei Prezidentiale inceperea urmaririi penale a lui Victor Babiuc, fostul ministru al Apararii. Acuzatia procurorilor DNA - luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, dosarul in care este cercetat Babiuc referindu-se la schimbul de terenuri dintre MApN si Gigi Becali.

Cotroceniul a anuntat ca cererea DNA va fi luata in discutie luni, 24 septembrie.

Victor Babiuc a fost ministru al Apararii Nationale in perioadele decembrie 1996 - februarie 1998 si aprilie 1998 - martie 2000.

Istoria dosarului

Dosarul a ajuns la DNA la sfarsitul lui 2006, dupa ce initial a fost instrumentat de Parchetele Militare. In dosar sunt urmariti penal mai multi generali de armata, precum si civili, printre care se numara si Gigi Becali.

In 1999, cand Babiuc era ministru, Becali a primit de la MApN 21 de hectare in Pipera, la schimb cu un teren de aceeasi dimensiune din Stefanestii de Jos, insa mult mai slab cotat pe piata - proprietate a familiei Becali.

Potrivit presei, in acelasi an, inaintea schimbului, fiica ministrului, Ioana Cristina Anca Babiuc, a cumparat de la Gigi Becali un teren in Pipera, la un pret de 40 de ori mai mic decat cel de pe piata imobiliara.

Dupa ce procurorii ICCJ au clasat dosarul in 2006, aceasta solutie a fost infirmata de seful Parchetului Militar, Dan Voinea, care l-a trimis la DNA.

Ministerul Finantelor s-a constituit parte civila, reclamand un prejudiciu de trei milioane de dolari, diferenta de pret calculata de anchetatori intre terenul din Stefanesti (a lui Becali) si cel din Pipera (al MApN).