Sindicatele au cerut, la intalnirea cu patronatelede saptamana trecuta, majorarea salariului minim pe economie la 700 de lei, in 2008, pentru muncitori necalificati si la 1.400 de lei, pentru persoanele cu studii superioare, a declarat Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa, citat de Newsin.

Cristian Parvan, vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca sindicatele au tot dreptul sa ceara salarii mari pentru angajati, dar pentru aceste venituri salariatii trebuie sa produca profit.

"Sindicatele fac ce au facut intotdeauna, cer salarii mari pentru munca, daca se poate, cat mai putina. Ei justifica cererea cu costurile ridicate ale vietii, si este normal sa fie asa. Patronii insa dau salarii in functie de profitul pe care il au de pe urma angajatilor. Nu este normal sa dam salarii mari, dar sa nu avem niciun profit, pentru ca nu asa se fac afacerile", a spus Parvan.

Pe de alta parte, reprezentantul AOAR a recunoscut ca sunt si patroni care nu recunosc valoarea muncii si care incearca sa-si plateasca angajatii cu salarii cat mai mici si de aceea este binevenita negocierea dintre sindicate si patronat.

Cristian Parvan crede ca salariul minim propus de sindicate este cam mare si a apreciat ca, in urma negocierilor, se va ajunge probabil la o suma in jurul valorii de 550 de lei.

Saptamana viitoare cele doua parti se vor intalni din nou pentru pentru a negocia valoarea salariului minim pentru anul urmator.

In 2007, salariul minim pe economie negociat intre sindicate si patronate, prin contractul colectiv de munca, este de 440 de lei, pentru muncitori necalificati si de 880 de lei, pentru studii superioare. Salariul minim stabilit de guvern, pentru bugetari, este de 390 de lei.