In ultima perioada, in Romania au avut loc doua importante tranzactii in sectorul petrolier. Prima dintre ele a fost vanzarea a 75% din Rompetrol catre compania kazaha KazMunaiGaz. Cea de-a doua a avut loc marti, cand Petrom a anuntat achizitia diviziei de servicii petroliere a Petromservice.

Ce vor face insa vanzatorii - Dinu Patriciu si Sorin Ovidiu Vintu - cu banii obtinuti in urma tranzactiilor realizate? Analistii din piata sustin ca trusturile media detinute de cei doi vor beneficia de infuzii serioase de capital.

Petromservice, vanduta dupa luni intregi de zvonuri

Tranzactia Petrom - Petromservice a fost precedata de o serie de zvonuri care anuntau tranzactia, insa, de fiecare data, oficialii ambelor companii le-au infirmat. Asta doar pana la inceputul lunii septembrie, cand Petrom a anuntat ca are in vedere achizitia companiei de servicii petroliere sau a unor servicii asigurate de aceasta.

In urma acestor tranzactii, conturile vanzatorilor s-au umflat cu cateva sute de milioane de euro, in cazul lui Patriciu suma depasind cu mult un miliard de euro.

Daca actionarii Rompetrol se cunosc, la Petromservice situatia este mult mai complicata. Firma este controlata oficial de Liviu Luca si neoficial de Sorin Ovidiu Vintu. Potrivit Registrului Comertului, actionarii companiei de servicii petroliere sunt firma offshore Elbahold Ltd., Asociatia Salariatilor Petrom si alti actionari.

Neoficial, afaceristul Sorin Ovidiu Vintu controleaza Petromservice, prin intermediul unui off-shore, Elbahold, care detine cel mai important pachet de actiuni in compania sindicalistilor.

Contactat de HotNews.ro, omul de afaceri a declarat ca nu are nicio legatura nici cu Elbahold, nici cu Petromservice. La fel a spus insa si despre Realitatea TV inainte de a recunoaste ca o controleaza.

In Romania, Elbahold este reprezentata de un apropiat al afaceristului, si anume Dan Stratan. Acesta a fost presedintele grupului Gelsor, companie infiintata de SO Vintu.

  • Schema - satelitii Elbahold (2006)
  • Salariatii Petrom au fost scosi din carti de la Realitatea TV si de la alte 13 companii

    Ce vor face insa cei doi afaceristi cu banii obtinuti in urma tranzactiilor realizate?

    La inceputul lunii septembrie, oficialii Petromservice au anuntat ca au in vedere revizuirea structurii portofoliului de afaceri, resursele companiei urmand a fi redirectionate spre constructii, transporturi, lucrari de reabilitare mediu si afaceri imobiliare.

    Dupa vanzarea pachetului majoritar din Rompetrol, Patriciu a spus ca o mare parte din bani vor veni in Romania sub forma de investitii. Domeniile in care omul de afaceri ar putea investi sunt intreprinderile cu potential de dezvoltare in regiune, imobiliare, dar si in presa.

    Potrivit analistului media Iulian Comanescu, „Dinu Patriciu tocmai a investit peste zece milioane de dolari, in sediul din Fabrica de Glucoza nr. 21, iar Realitatea TV a anuntat o investitie de sase milioane de euro in tehnica, investitie care a risipit deja ceata in care se vedeau prezentatorii.
    La dimensiunile la care au loc operatiunile pe piata romaneasca, putem specula asupra faptului ca e suficient pentru acest an, desi nu putem cunoaste intentiile celor doi".

    "Patriciu a afirmat ca se concentreaza asupra consolidarii business-ului, inclusiv la nivelul managementului, unde e multumit de ce a realizat, deci nu cred ca banii din Kazahstan vor insemna, pe termen scurt sau mediu, alte titluri de presa scrisa sau televiziuni.
    Desigur ca petrolistul poate lua decizii de sens contrar, dar pana la proba contrarie, nu putem decat crede ceea ce ne spune", a mai declarat Comanescu.

    Despre intentiile lui Vintu se stie mai putin, cu exceptia faptului ca a anuntat acum jumatate de an o investitie totala de 130 de milioane de euro in media. S-a aflat in schimb ca doua proiecte TV ale Realitatea Media, Picanto si Wedding TV (un canal culinar si un altul de nunti) au fost stopate.

    Surse din conducerea trustului Realitatea Media sustin ca o parte din banii obtinuti prin vanzarea Petromservice vor acoperi pierderile inregistrate in 2006 de Realitatea TV si The Money Chanel, precum si facturile restante ale celor doua televiziuni catre furnizorii de servicii.

    "Una peste alta, la ceea ce stim, putem spune ca expansiunea lui Vintu si Patriciu s-a oprit, pentru moment. E si normal ca cei doi sa asteapta sa culeaga roadele. Urmeaza sa apara rezultatele BRAT, in functie de care se vinde publicitate, deci se fac bani. Click! si Cotidianul ar putea reprezenta surprize placute, iar alte titluri ale celor doi nu stau rau deloc", a mai spus Comanescu.

    Catalin Tolontan scrie pe blogul sau ca Vintu va cheltui putin peste cinci milioane de euro in acest an cu dezvoltarea zonei de presa scrisa din trustul sau media, din care fac parte, printre altele, Cotidianul si Academia Catavencu.

    Surse din conducerea trustului au infirmat insa aceasta informatie.

    Ce portofolii au cei doi moguli ai presei

    Realitatea Catavencu, grupul media al lui Sorin Ovidiu Vintu, detine televiziunile Realitatea TV, The Money Channel si Romantica, Radio Guerrilla, agentia de presa NewsIn si televiziunea digitala cu circuit inchis Monopoly TV.

    De asemenea, grupul are si o divizie de publishing ce cuprinde titlurile Academia Catavencu, Cotidianul, Buisness Standard, Money Express, Le Monde Diplomatique, Idei in Dialog, 24 FUN, IQads, Tabu, Super Bebe, J’adore, Investitii si Profit, Bucataria pentru toti, Aventuri la pescuit, Psihologia azi.

    Afacerile in media ale lui Dinu Patriciu au la baza grupul de presa Satiricon. Grupul editeaza publicatiile Dilema veche, Dilematec, Plai cu boi, Aspirina saracului, precum si revista Romania literara. Din grupul Satiricon mai face parte si Adevarul Holding care editeaza Adevarul si Click.

    Citeste si:

  • Cum a devenit Patriciu cel mai bogat roman
  • Petrom a cumparat Petromsevice-ul lui Luca si Vantu cu 328 milioane euro