Castigurile salariale din Romania au avut in ultimul an cea mai ridicata rata de crestere din regiune, cu toate ca valoarea acestora ramane cu circa 20-30% sub nivelul salariilor din tari precum Ungaria, Slovacia sau Cehia, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Pe piata locala, cele mai mari cresteri salariale sunt in zona IT unde salariul unui manager de proiect a avansat cu 20%, iar cel al unui programator cu 29%. In perioada aprilie 2006 - aprilie 2007, salariul unui manager de proiect a avansat cu 20%, dupa ce in perioada aprilie 2005- aprilie 2006, salariul crescuse cu numai 4%.

Cat despre salariul unui programator, acesta a crescut cu 29%. In privinta pozitiilor manageriale, cresteri importante s-au mai inregistrat si in randul directorilor de productie (18%), financiari, de vanzari si de resurse umane (14%). Analiza PWC constata ca diferentele salariale intre categoriile de management s-au micsoarat.

Raportat la salariul mediu net pe economie, veniturile salariale ale managerilor sunt de peste 11 ori mai mari. Specialistii castiga de trei ori mai mult decat salariul mediu net, iar debutantii au un salariu mai mare de 1,6 ori decat salariul mediu net.

Cadourile - in topul beneficiilor primite de la angajatori

In privinta structurii pachetului salarial se observa o diminuare a componentei fixe si o majorare a bonusurilor si beneficiilor. In fruntea topului beneficiilor acordate angajatilor se afla cadourile pentru ocaziile speciale, urmate de tichetele de masa si activitatile sociale. Ultimele locuri in acest top sunt ocupate de catre fondurile de pensii si asigurarile de capital.

In context regional, cresterile salariale din Romania raportate la rate ale inflatiei apropiate, arata ca acestea au avut cel mai mare avans din regiune, de 18%, fata de alte tari unde cresterea s-a situat sub 10%. In pofida acestui fapt, nivelurile salariale de la noi raman in urma acelora din alte tari, precum Ungaria, Slovacia sau Cehia.

Studiul salarial PayWell 2007 pe Romania, a fost realizat de catre PricewaterhouseCoopers Romania in perioada aprilie 2006-aprilie 2007 si cuprinde date salariale si informatii despre politicile de resurse umane furnizate de 187 de companii din 13 sectoare de activitate: farmaceutic, industrial, automobile, tehnologia informatiei, bunuri de larg consum, comercial, bancar, distributie, agro-chimic, servicii, asigurari.

Companiile care au furnizat date sunt companii private dintre care 80% sunt cu capital majoritar strain. Dintre aceste companii 75% au cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro si angajeaza in medie circa 900 de angajati. De asemenea, datele salariale sunt analizate si in functie de regiunea in care opereaza companiile : Bucuresti, Banat-Transilvania, Muntenia, Moldova.