Cea mai mare companie petroliera din Romania a decis achizitionarea firmei controlate din umbra de Sorin Ovidiu Vintu fara a avea girul Adunarii Generale a Actionarilor.

Petrom SA a decis cumpararea Petromservice SA, compania controlata oficial de sindicalistul Liviu Luca, dar neoficial de afaceristul Sorin Ovidiu Vintu, fara aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor.

Aceasta informatie a fosta dezvaluita pentru „Evenimentul zilei”, intr-un interviu in exclusivitate, de Cristian Olteanu, reprezentant al statului in Consiliul de Supraveghere al Petrom din partea Fondului Proprietatea.

De altfel, la sedinta de marti in care s-a semnat contractul de vanzare-cumparare, Olteanu a fost singurul mandatat al statului prezent, deoarece Emanoil Negut, reprezentantul guvernului, se afla in concediu, iar Victor Paul Dobre, reprezentantul AVAS, a fost la sedinta de guvern.

EVZ: Domnule Olteanu, in sedinta Consiliului de Supraveghere al Petrom de marti, in care s-a decis cumpararea Petromservice, votul dumneavoastra a exprimat o abtinere. De ce?

Cristian Olteanu: Eu am decis abtinerea in urma consultarii cu cei doi actionari ai Petrom care reprezinta statul. Eu am reprezentat Fondul Proprietatea, dar avand mandat si din partea domnului Victor Paul Dobre, reprezentantul AVAS, m-am consultat si cu presedintele AVAS.

Motivatia abtinerii a fost urmatoarea: este o decizie justificata economic pentru binele companiei, dar este o decizie luata cu spatele la zid. Si am luat-o cu spatele la zid, pentru ca am fost legati prin deciziile adoptate in 2004, inainte de privatizare, si prin prelungirea contractului de prestari servicii din 2005.

Cei care au facut toate negocierile din 2004 si 2005 nu se mai afla la conducerea Petrom, ca atare aceste lucruri nu sunt imputabile actualei conduceri a companiei, iar acesta este motivul pentru care nu am putut sa fiu de acord cu aceasta masura.

Fiti mai explicit, va rog.

Atunci cand decizi desprinderea din Petrom a ramurii de servicii, este clar ca intr-un numar de ani vei ajunge sa fii nevoit sa o rascumperi. Dumneavoastra chiar ati scris cat s-a cheltuit pentru infiintarea Petromservice. Suma a fost foarte mica, iar acum se platesc sute de milioane de euro pentru a cumpara doar o parte din Petromservice. Pentru stat, din acest motiv, nu am votat „pentru”.

Nu am votat nici „impotriva” pentru ca justificarea prezentata de managementul companiei este corecta din punct de vedere economic. Obligatia membrilor din Consiliul de Supraveghere este sa voteze in beneficiul companiei, dar in acelasi timp nu puteam sa trec cu vederea trecutul.

Pretul platit reflecta achizitia?

Pretul platit a fost calculat in functie de scenariile in care nu am fi facut aceasta achizitie. Daca nu am fi facut aceasta achizitie, contractul de prestari servicii ar fi ramas in vigoare pana in 2012, iar in 2012 erau optiuni pentru o noua prelungire a contractului. Ca urmare, pretul a fost obtinut in urma studiilor facute de KPMG, de Earst&Young si de Petrom.

Au fost trei studii facute pe cat s-ar fi cheltuit pana in 2012, pana in 2017 sau pana in 2022. Acestea au fost scenariile luate in considerare, dar punand in balanta si posibilitatea rezilierii contractului.

De altfel, aceasta a fost una dintre chestiunile discutate cu managementul Petrom: daca s-a luat in calcul posibilitatea rezilierii contractului cu Petromservice si cautarea unor alti parteneri care sa ofere aceste servicii petroliere.

Care a fost raspunsul managementului? Au luat in considerare rezilierea?

Raspunsul a fost ca exista niste socoteli facute si ca, in Romania sau in Europa, nu exista un partener care sa vina suficient de repede si sa acopere intreaga arie geografica pe care o acopera Petromservice-ul.

Din acest punct de vedere, managementul Petrom a considerat ca singura varianta la care putea apela era sa-si asigure singuri serviciile, sa le aduca la Petrom, sa le reformeze in asa fel incat sa-si reduca costurile.

Estimarea facuta de managementul companiei, si care este sprijinita de studiile facute de auditori, arata ca isi vor scadea pretul cu o cifra semnificativa de 1,5 dolari pe baril, ceea ce este important pentru ei.

Statul roman cu cat contribuie la aceasta achizitie, avand in vedere ca detine prin cele doua entitati, AVAS si Fondul Proprietatea, usor peste 40% din Petrom?

Statul roman nu contribuie fizic la aceasta achizitie. Acum s-a platit un avans pentru achizitie, iar in 2008, cand se va incepe sa se faca platile pentru achizitionarea Petromservice, vor fi afectate dividendele actionarilor Petrom. Nu avem in acest moment un calcul precis.

Din acest motiv am cerut oficial ca decizia de achizitionare a Petromservice sa treaca si prin Adunarea Generala a Actionarilor.

Si a existat aceasta aprobare a AGA?

Nu, nu a existat. Managementul companiei a venit cu o alta propunere pentru Consiliul de Supraveghere, si anume ca aprobarea sa fie inglobata in intregul plan de investitii care urmeaza sa fie supus aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc in noiembrie.

In ciuda cererii mele, Consiliul de Supraveghere a decis sa adopte varianta propusa de managementul companiei. Eu am cerut sa existe si un raspuns formal la aceasta cerere, pe care urmeaza sa il primeasca si Fondul Proprietatea, si AVAS.

In concluzie, contractul a fost semnat fara avizul AGA?

Da, contractul a fost semnat, dar nu a fost aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor. Totusi, baza legala exista, iar el este legal aprobat pentru ca, in conformitate cu actul constitutiv al companiei, aceasta tranzactie era de competenta Consiliului de Supraveghere, nedepasind 20% din valoarea activelor pe anul 2007.

Ca atare, actionarii isi vor exprima parearea doar in legatura cu planul de investitii.

„Am fost anuntati ca se face tranzactia cu trei zile inainte”

Revenind la pret. Cum a fost fixat pretul tranzactiei, de 328,5 milioane de euro? Cele trei studii au oferit fiecare o evaluare a pretului, iar varianta care a fost aprobata a rezultat in urma negocierii intre cele doua companii. Mai exact, pretul se incadreaza in marja propusa de cele trei rapoarte de evaluare.

Cand ati fost anuntat oficial ca au fost demarate negocierile cu Petromservice in vederea achizitionarii?

Cuvantul-cheie este oficial. Oficial inseamna ca am fost anuntat saptamana trecuta, joi, atunci cand am primit ordinea de zi si materialele aferente in care era anuntata tranzactia, adica cu trei zile inainte.

integral in EvZ