Va suna cunoscut: “Am fost la supermarket, am cheltuit o caruta de bani si nu am luat mai nimic.”? O multime de oameni spun asta. Nu va ganditi ca este vorba aici doar de cei care vin la magazin fara o lista de cumparaturi in buzunar. Sunt tentate sa umple cosul cu diverse nimicuri chiar si cele mai calculate gospodine.

De ce oare? Pentru ca, desi par simple locuri de unde iti cumperi ce ai nevoie, in realitate supermarketurile nu sunt altceva decat o gaselnita a comerciantilor: “cum sa vinzi mai mult decat le trebuie clientilor”. Iata ce trebuie facut sa nu mai aruncati banii pe fereastra.

Reganditi lista. S-a demonstrat ca cei care merg la cumparaturi cu o lista cheltuiesc cu 41% mai mult decat cei care nu au niciuna. Cu toate astea, nu este bine nici sa mergeti fara. Trebuie doar sa stabiliti dinainte ceea ce veti gati in saptamana urmatoare si abia apoi sa faceti lista cu ingredientele necesare.

Nu plecati la cumparaturi nemancati. Daca plecati infometati, veti cumpara din impuls tot ce va iese in cale.

Evitati mancarea semipreparata. Nu numai ca nu va face bine, dar este si scumpa in comparatie cu celelalte alimente.

Nu cadeti prada tentatiilor. Supermarketurile pun lactatele si carnea in capatul cel mai indepartat al magazinului, ca sa te forteze sa treci intai prin celelalte raioane pana ajungi la ele. Doar doar iti face ceva cu ochiul. Daca aveti de gand sa cumparati lapte, tineti minte acest lucru si nu popositi in fata standurilor cu ciocolata.

Luati-va calculatorul cu dumneavoastra.

Doar pentru ca un anumit produs este disponibil intr-o cantitate mai mare nu inseamna ca este mai ieftin. Ca sa va asigurati ca nu sunteti trasi pe sfoara, verificati pretul pe unitatea de masura.

Fiti flexibili. Doar pentru ca aveti o lista nu inseamna ca nu trebuie sa profitati de reducerile care se fac intr-o anumita perioada.

Vanati reducerile.

Reducerile pot ajunge pana la 50%, asa ca nu sunt de neglijat. Indiferent ce cantitate cumparati, verificati etichetele. De obicei se fac reduceri la alimentele al caror termen de garantie urmeaza sa expire sau in cazul lichidarilor de stoc.

Educati-va copiii cand mergeti la cumparaturi.

Daca ii luati cu dumneavoastra la supermarket, veti cheltui cu cateva sute de lei in plus fata de ce v-ati propus. Copiii sunt maestri in a-i impinge pe parinti sa cumpere lucruri nefolositoare.

Daca nu-i puteti lasa acasa, transformati-i in cumparatori destepti. Oferiti-le zece lei pe care sa-i cheltuie dupa bunul plac ori puneti-i sa aleaga intre o inghetata si o masinuta, de exemplu.

Cumparati in cantitati mai mari produsele care se termina repede.

Hartia igienica, sapunurile si alte produse de ingrijire sunt mai ieftine daca le iei in cantitati mai mari. Aveti grija sa nu cumparati produse de curatat care fac acelasi lucru. Eventual alegeti substante care se dilueaza si pe care le puteti folosi o perioada mai mare de timp.

Atentie la preturi.

Se intampla ca preturile unor produse sa nu fie actualizate si pe aparatele de cantarire, asa ca trebuie sa va uitati cu atentie si sa sesizati personalul magazinului. Uneori se intampla ca si scanerele de la casele de marcat sa nu functioneze corect. Americanii pierd intre unu si 3 miliarde de dolari pe an din cauza erorilor de scanare.

Surse: msn.com, curbly.com